Navrat na hlavni stranu

Plzenske Finale 2003
Jednou se mi dostaly do ruky noviny z roku 1952. Byla to zrejme strasna doba, protoze v kinech se hraly jen sovetske filmy. Obcas nejaky ten ceskoslovensky a pak asi tri filmy cinske. Nebyla jeste televize a v rozhlase to znelo jen castuskami. Tehdy mne byly ctyri roky a do kina jsem nesmel. Takze prvni filmy jsem videl az jako dite skolou povinne. V nasem okoli byla ctyri kina. Podle nazvu jedno lepsi nez druhe: Mir, Prace, Vzlet a Vesna. Tam jsme chodili na skolni predstaveni. Seznamovali se s hrdiny Cukem a Gegem, Vaskou Trubacovem ci podporovali jsme Timura a jeho partu v souboji s Kvakinovci. I Jana Zizku s paskou na oku a palcatem v ruce jsem videl na vlastni oci v slavnem Vavrove filmu Proti vsem.
Jenze, jak cas bezel prisla sedesata leta, ja povyrostl a v kinech se zacaly hrat filmy, na ktere se staly fronty. Po americkych, italskych a francouzskych se najednou nebylo mozne dostat ani na filmy ceskoslovenske. Psal se rok 1963 a najednou do kin prisel film o kocourovi, ktery odhaloval povahu lidi. Kdyz se na nekoho podival, ten clovek se podle toho zbarvil. Kocour odhaloval zlodeje, lidi neverne i zamilovane. Kocour odhaloval chameleony.
Vlastne to bylo typicke pro dobu, nejen kocour, ale cesky a slovensky film sedesatych let zacal pravdive nahlizet na cloveka. Skoncila se era trapnych vojenskych hrdinu a partyzanu a zacala se doba, kdy se filmova kamera zacala divat na cloveka v jeho komplexnosti a celistvosti. Film se snazil vysledovat a nalezt okamzik, kdy se clovek rozhoduje, kdy ziskava i v mezni situaci svoji dustojnost anebo naopak, kdy tuto svoji dustojnost ztraci. Clovek odepsany a na okraji spolecnosti (Perlicky na dne) mel najednou kvalitu, zatimco lidi, kteri to nekam dotahli se podrobovali nemilosrdnemu striptyzu.
To, co je pokladano v beznem zivote za normalni je na filmovem platne neobycejne komicke a naopak to, co je v nasem zivote smesne se transformuje do tragedie. Tato smes se objevuje treba ve Formanovych filmech, v Cernem Petru nebo v Laskach jedne plavovlasky, ktere jsme prave mohli videt na plzenskem filmovem festivalu vloni. Letos se na festivalu objevi nejen filmy Juraje Jakubiska (meli jsme moznost videt nedavno v Torontu), ale i mene zname filmy z roku 1963.
Za zminku stoji i sekce Pivo v ceskem filmu, ktera se odehrava v navstevnickem centru Plzenskeho prazdroje. Zde jiz v prvni den festivalu pobezi film Jiriho Menzla Vesnicko ma strediskova. V Bezejmenne cajovne Stahlavice je prvni den v sekci Basnici samoty snimek Heleny Papirnikove Ivan Martin Jirous (23 zaberu)
Plzenske Finale je unikatni tim, ze zde muzete videt radu dokumentarnich filmu. Jsou rozdeleny do dvou sekci podle delky. A to do triceti minut a nad tricet minut.
Kazdorocne se na festivalu kona i rada koncertu. Pred dvema roky to byli Plastici, vloni Plzen navstivili Michal Prokop a skupina Cechomor.
Krome novych celovecernich filmu se objevi na festivalu i prace studentu z ruznych filmovych skol, cili nejmladsi generace. Generace, ktere bychom meli naslouchat, s kterou bychom meli vest dialog. Otazkou je, jestli ta o to bude stat. My jsme o to v tech sedesatych letech nestali, ale oslovovaly nas filmy tech starsich a jestlize si je dodnes pamatuji, tak asi mely co rici.
Vzdyt prave treba letos v Plzni pobezi Jurackuv film z roku 1963 Postava k podpirani o pujcovne kocek, ktera pres noc zmizi neznamo kam, tak jako doba stalinismu, o ktere take nikdo nic nevi, coz symbolizuje Stalinuv pomnik bez hlavy v zaveru filmu.
Nebudeme se my za deset let vymlouvat, ze jsme nic nevedeli? Nepodlehneme i my dnes nejakemu vymyvani mozku? Budeme mit za deset let neco takoveho, co bude reflexi teto doby jako film v sedesatych letech? V minulych letech plzenske Finale tyto otazky polozilo Polozilo otazky, jak se mohli intelektualove zprostituovat v totalitnich systemech. Nedelame totez i my dnes?
Doufejme, ze i letosni plzenske Finale polozi tyto otazky. V minulych letech to delal tento nenapadny festival s herci v dzinsech lepe nez festivaly s limuzinami a s celebritami ve fraku.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu