Navrat na hlavni stranu

P. Kubista

Handel zavrsil dny svatecni
Take jste videli "Handla", tu krasnou hudebni konverzaci ­ jak mnozi z vas vyslovili jednim dechem jak dojem, tak vlastne i osobni hodnoceni hudebni hry z barokniho obdobi? Uvedla ji v patek vecer 10. ledna pod nazvem Ja, Georg Friedrich Handel Small Chamber Harmony v Toronte ve svetove premiere (a reprizovala ji o nasledujici sobote a nedeli).
Mate pravdu, stalo za to ji videt. Ne pokazde se nam nedostane tak tkliveho pohlazeni na dusi jako prave touto inscenaci. Ostatne, reziserka Brigita Hamvasova (vzpomenme na vloni uvedenou comedii del'arte Tri v tom) s producentem inscenace Miroslavem Jarosem nenechali nic nahode. Jestlize se da o nejake hre vubec rici, ze se v nem rezie vydovadela, pak tato patrila prave k takovym.

Z. Jarosova
Reziserka nevynechala jedinou prilezitost k navozeni co nejblizsiho dramatickeho kontaktu nejen mezi herci a muzikanty navzajem, ale zejmena mezi herci, muzikanty a divaky. Vyuzila kazde prilezitosti k dotazeni gagu do konce, pripomenme napr. mistrovo slapnuti do nocniku, Handluv tanec s kapesnickem, lehounka facka pevkyne doternemu komponistovi, tajne upijeni skladatelova vina muzikanty aj. Dala tak pruchod normalnim lidskym vlastnostem, jakymi jsou ticha zlomyslnost, male naschvaly, jesitnost, zavist, lakota anebo naopak rozvernost, koketerie ­ Marcelinino jednoznacne do skladatelovy tvare vmeteno "nestydim" atp. Inscenace timto pojetim ztratila na rozmerech naucne encyklopedie a stala se rozvernou komunikaci "hrajicich a poslouchajicich", tedy hercu a muzikantu s divaky. A ze se ji to podarilo, toho jsou dukazem spontanni projevy pritomnych, kteri nejenze hlavni postave - hudebnimu skladateli Handlovi v podani hostujiciho tenoristy a herce Premysla Kubisty z plzenske operety - ze salu prizvukovali ci oponovali, ale dokonce vstavali ze sedadel, kdyz vzdavali umelcum hold za jejich vykony. Takove pocty se nedostalo v tomto sale kazdemu herci, stejne jako se ne kazdemu dostalo tak spontanniho divakova potlesku na otevrene scene. Reziserciny snahy, aby herecke vykony dosahly kvalit hudebni produkce, se ukazaly byt naplnene. Divak, ktery si tuto inscenaci vybral, si vybiral predevsim barokni hudbu. A dopredu tusil, ze herecke vykony budou umocneny prave kvalitou hudebni a pevecke produkce. Konecne, sopranistka Zdenka Jarosova (ktera sehrala druhou roli v postave sluzebne Marceliny, a kterou v prubehu nacvicovani ji trapila bronchitida), tenorista Premysl Kubista (ktery mel na secviceni s herci a muzikanty pouhopouhy tyden, takze se na scene zkouselo trifazove), Jaroslav Jarosil (cello), Milan Bruner (fletna) a Kevin Manaugh (kytara) odvedli vykon, ktery si prizen divakovu bezesporu zaslouzil.

K. Manaugh

M. Brunner

J. Jarosil
Krome nich velice kompaktne dotvareli postavy nejen perfektne vypracovane kostymy, ktere upravila Sylvia Galvankova, a rekvizity s parukami Zdenky Forstrove, ale i komfortne pusobici nabytek v nenarocne, ale promyslene pusobici scene Miroslava Jarose. K uplnosti je nutne dodat, ze ve zvukove kabine bezchybnou praci odvedl Karel Tamchyna.
Handlova hudba - mnohdy lehounka jako vanek a jindy zase bourici emocemi a dramatickymi zvraty ( pripomenme si jen, ze skladatel ma na svem konte 41 oper, pres 30 oratorii, 20 dvoj- nebo trojzpevu, rovnou stovku solovych kantat, 12 varhannich koncertu, 18 koncertu Grosso a mj. i vice nez na sest stovek opusu) byla krasnym zpestrenim - a neprehanim, kdyz reknu, ze dokonce i zavrsenim predchazejicich dnu svatecnich.
Vera Kohoutova
***

P. Kubista s parukou

Navrat na hlavni stranu