Navrat na hlavni stranu

Historie a hysterie
Mam rad tu predvanocni dobu ocekavani. Koncem listopadu se objevi prvni svetelka a pak jiz se zacnou objevovat ozarene domy. Najednou zjistime, ze se jiz brusli. V radiu se ozyvaji koledy. Konaji se ruzne bazary. Obcas na ne zavita Mikulas. Nekdy jsem tim Mikulasem ja. Lide nakupuji, zkratka je to tady. Cas ocekavani - advent. Dokonce mne nevadi i hysterie, ktera tohle obdobi provazi. Patri to nejak k tomu.
Do Toronta prisel letos vanocni cas jaksi nenapadne, bez hluku. Dokonce i prvni snih a prvni mraziky byly nenapadne a rychle zmizely. Za to v Praze se ted deje vse nejak na povel. I vanocni strom dostali Prazane jako odmenu, ze byli hodni pri summitu NATO. V patek odjeli delegati a v nedeli jiz se smeli Prazane radovat. V utery z toho byl jaksi rozpacity v ceskem rozhlase i velky dramatik prezident Havel. "Chtel jsem delegatum ukazat, jak jsme se krasne dokazali vyporadat s povodnemi a misto toho jsem jim ukazoval prazdne mesto plne tanku" povzdechl si jinak nadseny prezident. Ministr Gross je rad, ze nemusi davat hlavu na spalek. Nic se nestalo. Jedine starosta pro Prahu 2 byl ponekud posmutnely, ze mu demonstranti poslapali kytky a ze pry mocili v parku. Druhou cast stiznosti nemuzeme potvrdit ani vyvratit. Lide vetsinou chodi mocit do parku, kdyz nejsou k dispozici verejne zachody, ale nad prvni casti je nutne se zamyslet hloubeji. Anarchisti a jim podobni zivly jsou totiz proti globalnimu oteplovani a to zrejme zpusobilo, ze na Namesti Miru uprostred zelene rozkvetly lilie, ktere byly temto nepratelum pokroku primo trnem v oku a tak je poslapali. Rekneme spolu s Marxem: "Tito lide takto bojuji pouze proti nasledkum, nikoliv proti pricinam." Tentokrat to bylo proti kvetinam. Jejich dedeckove a babicky (hippies- deti kvetin) by z nich jiste nemeli radost.
Vzdusny prostor byl nalezite ochranen, takze kazassky ministr zahranici, ktery si to namiril do Prahy, byl prinucen pristat v Pardubicich a to muze byt rad, ze ho nesestrelili a ze k tomu nemusel pouzit padak.
Lid opet prostrednictvim svych zastupcu pozrel plody sve prace a bylo se na co koukat. Vsak se stoly tentokrat prohybaly nejen na Hrade, ale i v Obecnim dome, do jehoz okoli nemela tentokrat obec moznost se ani priblizit. Vsak oni opet anarchisti ze vzteku, ze se na ne nedostalo, delali pobliz hluk. Jak znamo jsou to lide nevzdelani a nevedi, ze k zdvojnasobeni hluku sta kriklounu, potrebuji, aby jich bylo tisic, k ztrojnasobeni deset tisic atd. Ze hluk lze zvysovat pouze geometrickou radou. Neznaji poucky o otevrenem prostranstvi, ktere hluk pohlcuje a tak si s nimi nase vedecky orientovana spolecnost lehce poradila.
Nepratele NATO jsou vsak lisky prevlecene za bylozravce, coz prokazali na zaverecne tiskove konferenci, kdy generalniho tajemnika NATO L. Robertsona zasypali rajskymi jablky. Jake z toho plyne pouceni? Priste nevpoustet do zeme podezrele paseraky se zeleninou a rajska jablka prodavat v okruhu sto kilometru pouze susena.
Vubec susene potraviny prisly tentokrat vhod, protoze po vzoru doby ne zcela davne, lid nezapomneli plnit regaly svych domacnosti potravinami a samoobsluhy si tentokrat nemohly stezovat na male trzby. Obyvatelstvo opet zasobovalo a kolonialy zely prazdnotou.
Vsichni si pochvaluji, jak to dobre dopadlo. Za 620 milionu Praha odolala naporu najezdniku, za dalsi miliony se ministri najedli, i premie pro ochrance poradku jsou vo vrecku. V ankete Ceskeho rozhlasu, ktera se uskutecnila na hlavnim nadrazi doslo k vzacne shode nazoru. Nikdo proti. A co k tomu dodat. Jelikoz anketa nebyla zmanipulovana, tak bud meli lide strach, coz by byla lepsi varianta, vice znepokojive by bylo, ze uz lide opet nemaji svuj nazor. "Jednotne mysleni" je snad nebezpecnejsi nez terorismus.
Zazil jsem jiz spoustu "historickych udalosti". Temer kazdy sjezd KSC byl "historicky", "historicky Vitezny unor", ci "historicke odhaleni Stalinova pomniku". Problem je v tom, ze to, co je historicke vetsinou neni pripravovano mocnymi, ale vznikne jaksi nenapadne, nepozorovane. Mocni by se pouze radi zapsali do historie a nejak jim to nejde.
Neda se rici, ze by se o prazskem summitu v kanadskem tisku nepsalo. Nejvice vsak o historickem ci hysterickem prohlaseni prave ruky premiera Chretiena Francoise Ducros, ze prezident Bush je moron. Sahl jsem tedy po slovniku a dovedel jsem se, ze moron je detsky vyvinuty clovek, slabomyslny nebo-li pitomec. A pak, ze je takovy summit k nicemu. Vsadim se, ze pred timto summitem nevedelo devadesat procent ctenaru, co slovo moron znaci. Dnes jiz to vime.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu