Navrat na hlavni stranu

Je Nejvyssi soud vskutku nejvyssi instanci?
Svetske instituce jsou velice citlive na to, kdyz nekdo jimi pohrdne. Maji totiz pocit, ze zastupuji Boha na zemi a proto se jim kazdy musi nalezite klanet a zcela je poslouchat. Uspokojovat nabozenske potreby, to se jaksi toleruje, ale beda jakmile se to nekryje s potrebami statu. Tak je zle. Vzdyt i biblicky kral Nabuchodonozor, jak muzeme cist v starozakonni knize proroka Daniele, nemel nic proti Izraelitum, pokud se mu budou nalezite klanet. Jenze problem byl v tom, ze trojice mladencu Sidrach, Mizach a Abdenago se klaneli nekomu jinemu a tak je nechal Nabuchodonozor poucit v ohnive peci. Tehdy to dopadlo proti vsem poznatkum tehdejsi i dnesni vedy a mladenci prezili. O par stoleti pozdeji uz byla situace slozitejsi.
Jezis Kristus byl ukrizovan a o tom, ze vstal z mrtvych svedci spise vira. Nic neni znamo o tom, ze by se mocni vydesili, jako kral Nabuchodonozor. Pilat si pouze umyl ruce.
V 15. stoleti se cesky anarchista Jan Hus odvolava primo ke Kristu. Dalsi ukazka opovrzeni statnimi a cirkevnimi institucemi. "Kam by to vedlo, kdyby se kazdy odvolaval ke Kristu? K cemu bychom tu pak byli?" Ptali se ucene hlavy a vykonavatele prava. Jak to s nim dopadlo velice dobre vime. Vime take, ze jeho stoupenci vzali vec do svych rukou podle sveho gusta. Jini stoupenci nebyli tak radikalni a proto si na ne kdejaky pansky porizek vyslapl.
Dalsi skupina neposlusnych - Kvekri opovrhli zakonem a diky tomu se dostalo pomoci cernosskym dezerterum z otroctvi. Jejich cinnost by se mela znovu prosetrit, protoze dnes jsou takoveto skupinky semenistem protiglobalizacnich tendenci.
Kratce po skonceni druhe svetove valky (v kvetnu 1945) doslo k poprave nemeckych zbehu, protoze nedodrzeli pravidla valky (smutne na cele udalosti bylo, ze se tak stalo pod kanadskym dohledem). I velky odpurce Hitlera pastor Martin Niemöller drzel zasadu, co je cisarovo cisari a co je Boziho Bohu. Pokud slo o sluzbu v armade, nemel namitek, byt by byla na spatne strane barikady. Poradek prece musi byt, po valce se udela pokani a odzbrojeni jde pres Svetovou radu cirkvi.
V Mnichove byla verejnost nedavno pohorsena vystavou o zlocinech nemecke armady za valky. Solzenicyn znesvetil Rudou armadu, kdyz psal o jejich zlocinech. A v ruskem parlamentu sklidil tesne pred svou smrti hnev Andrej Sacharov za kritiku valky v Afganistanu.
Ciste ruce mela i tak zvana Ceskoslovenska lidova armada. Nestrilela na utikajici pres hranice, ci na vzbourene vezne, nepotlacovala demonstrace, nebyla pilirem Varsavske smlouvy, nerusila zahranicni rozhlasove stanice
Ono je to tezke pripominat lidem, ze byli cleny zlocinecke organizace. Nemci nemohou za to, ze valcili na spatne strane. Lide v Ceskoslovensku nemohou za to, ze slouzili v socialisticke armade. Jenze pak je zde jeste skupina lidi, kteri v ni neslouzili. Ne, diky nejake obezlicce, ci Blue Effectu s modrou knizkou. Protoze to vedome odmitli. Jednou z tech skupin byli Svedci Jehovovi.
Kdyz porota prohlasila v pripade Rodneyho Kinga, ktery byl lezici na zemi mlacen policii v Los Angeles, ze se nejednalo o policejni brutalitu, jedny americke noviny se tehdy naivne zeptali, co je tedy policejni brutalita.
Jak jsme se nedavno dovedeli od soucasneho Nejvyssiho soudu, byli odsouzeni po pravu. Ne nahodou tento rozsudek prisel par dni pred summitem NATO v Praze. Podobne jako tehdy v americkych novinach se kdosi naivne zeptal, co je tedy je policejni brutalita, se ptam, co je tedy nabozenska perzekuce?
A co na to predstavitele cirkve Ceskobratrske evangelicke, ktera se rada pysni tim, ze navazuje na odkaz Petra Chelcickeho, ci jeji dva duchovni zastoupeni v obou komorach parlamentu? Kyvaji a opet drzi hubu. Byl bych rad, kdyby cirkve v tomto mlceni setrvaly az bude zase nejake to bombardovanicko, kdyz uz nemaji odvahu promluvit proti.
Psano pro Protestant a Satellite
Ales Brezina - Toronto
***

Navrat na hlavni stranu