Navrat na hlavni stranu

Delegace ceskych podnikatelu v Kanade
Na cele delegace, ktera navstivila v minulych dnech Kanadu byl ministr prumyslu a obchodu Jiri Rusnok. Celkem v teto delegaci bylo zastoupeno dvaadvacet firem. Behem jednani jsme zastihli namestka ministra Miroslava Somola a vyuzili jsme volneho casu k tomu, abychom mu polozili par otazek.
ABE: Co je smyslem teto obchodni delegace?
MS:
Cil pana ministra Rusnoka je celkem klasicky. Chce podporit vzajemny obchod mezi Kanadou a CR. Dale pak podporit hospodarskou spolupraci. Nejedna se tedy jen o vyvoz a dovoz, ale jedna se i o zahranicni, v tomto pripade kanadske, investice v CR. Myslime si, ze je zde obrovsky prostor pro rozsireni investic.
ABE: Stale slysime, ze je ceska koruna nadhodnocena, muzeme ocekavat pokles anebo je situace stabilizovana?
MS:
Myslim si, ze situace je stabilizovana na dnesni urovni. Dojde jiste k urcitym zmenam. Jsou predpovedi, ze koruna jeste dale posili, i kdyz uz to nebude tak rychle, jako to bylo v poslednich mesicich.
ABE: Vidite podobnou situaci mezi kanadskym a americkym dolarem, jako mezi ceskou korunou a Eurem?
MS:
Myslim si, ze ano. Dokonce pri rozhovorech s kanadskymi partnery, mnozi prave rikali, ze jsou na tom podobne s kanadskym dolarem a ze maji stejne problemy jako my s korunou.
ABE: Do jake miry ovlivnujI obchod mezi Kanadou a CR viza?
MS:
Urcitou komplikaci pro cesko-kanadske vztahy to predstavuje. Pokud jde vsak o obchod, viza nejsou zadnou zasadni prekazkou. Je to slozitejsi pro podnikatele, ktere administrativni prutahy zdrzuji. Vetsi komplikaci je to pro mladou generaci a pochopim, ze pokud mladi lide z Kanady nemaji nejaky zasadni duvod CR navstivit, ze se ji treba i vyhnou. Myslim si, ze se vsak tato situace zlepsi pri vstupu do EU. Pak i podminky budou jine. Neni to nic fatalniho, ale v jistych ohledech to situaci komplikuje.
ABE: S otazkou viz souvisi i otazka dvojiho obcanstvi. Rada potencialnich podnikatelu, kteri pochazeji z CR, ziskanim kanadskeho obcanstvi ztraceji ceske obcanstvi
MS:
Tato problematika neni v ramci me pracovni naplne. Opet chapu, ze to urcita komplikace je, ale nejsem schopen rici, zda je situace u nas zrala pro nejakou zmenu.
ABE: Jake zmeny lze ocekavat od vstupu CR do EU vzhledem ke Kanade?
MS:
V nasi oblasti je dulezite, ze prejdeme na spolecnou obchodni politiku EU. Pro kanadske partnery se Cesko zaradi do urcite skupiny, kterou dobre znaji. Bude to pro ne pouze rozsireni Unie o jednu malou zemi. Budeme plne podrizeni pravni systemu EU. Zlepsi se podnikatelske prostredi. At jiz jde o ochranu spotrebitele nebo problematiku vyroby.
ABE: Jake to bude mit nevyhody?
MS:
Ono se da hovorit o nevyhodach napriklad v tom smyslu, ze bude vetsi konkurence. Na jednu stranu je to zdravy faktor, na druhou stranu je to nevyhoda. Mnoha politikum se nelibi vysoky stupen regulace hospodarskeho zivota v EU. Zrovna tak v zemedelstvi, kdy je politika EU castokrat odsuzovana. Na druhou stranu je to garance urciteho prijmu pro zemedelce. Zalezi to hodne na uhlu, z ktereho se divate.
ABE: Myslite si, ze to bude mit vliv na cenu nemovitosti?
MS:
Neni to presne me pole pusobnosti, ale vseobecne se pocita s tim, ze ceny nemovitosti pujdou nahoru, prestoze je zde urcite prechodne obdobi. Bude vetsi rozdil mezi Prahou a ostatnimi misty v CR. Praha bude nejdynamictejsi. Tlak EU bude pusobit na to, aby dochazelo k deregulaci. Soucasna vlada zatim zastava nazor, ze se musi deregulace najemneho uvolnovat postupne.
ABE: Jaky vliv na dalsi politiku budou mit vysledky soucasnych senatnich voleb, kdy vladni strany ztratily vetsinu v senatu?
MS:
Urcita zmena se projevi, ale neni to zmena radikalni, ktera by zmenila zakladni mechanismy.
ABE: Do jake miry ovlivni volba senatora Zelezneho duveru v podnikani v CR?
MS:
Tento fakt zrejme neovlivni investicni prostredi. Dopad mel jiste prubeh arbitrazi a negativne situaci treba ovlivnil celostrankovy inzerat v New York Times, aby lide neinvestovali v CR. Takze nelze vyloucit, ze to i nejaky vliv bude mit, ale spise kratkodobe.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu