Volby nejen na Slovensku
Rok 2002 je rokem volebnim. Volilo se temer v cele stredni Evrope a jedine snad na Slovensku zvitezila "pravice". V dnesnim zmateni pojmu vsak nikdo nevi, co je to "levice" a co "pravice". Pravicovy G. W. Bush si rozumi nejvice s levicovym Blairem, ale jako nejvetsiho pritele uvital polskeho prezidenta a byvaleho komunistu KwaÊniewskeho. A to nemluvim o polibcich s byvalym agentem KGB Vladimirem.
V Cechach mame koalici pravych lidovcu a unionistu s levymi socialnimi demokraty. Do vlady by se chteli dostat jak komuniste, tak ODS, ale obema vadi "stredove" naladeny premier Spidla, ktery s nimi nechce tahnout za jeden provaz. Pri tom obe strany nabizeji narozdil od unionistu disciplinu.
Po tom co vladli budouci nositele Nobelovy ceny za ekonomiku ci nositele Nobelovy ceny miru, at jiz skutecni jako Lech Walesa nebo jeji vecni kandidati jako nas Vaclav Havel, prislo obdobi, kdy lide veri vice lidem, kteri jsou nenapadnejsi a skromnejsi. To je snad spolecnym jmenovatelem nejen pro Dzurindu a Spidlu, ale i treba pro jugoslavskeho prezidenta Vojislava Kostunicu, ktery ma snad jako jediny duveru lidi v stale se rozpadajici Jugoslavii.
Zrejme po "jitru kouzelniku" prislo "poledne na pousti", jenze i to ma sva uskali a nebezpeci, i kdyz karavana tahne dal. Stale casteji si pripominam slova ceskeho exiloveho spisovatele Egona Hostovskeho, ktery napsal (nevim, jestli tento nazor skutecne sdilel), ze politika je jako pocasi a politici jsou lide, kteri se tvari, jako ze mu vladnou, ale ve skutecnosti se veci pohybuji svym vlastnim zivotem.
V cem tedy tkvi nebezpeci techto nenapadnych politiku? Rozhodne to neni v tom, ze by vytvorili kult osobnosti. To se jim skutecne nepodari. Spise je nebezpeci v tom, ze se nechaji unaset barkou politiky neznamo kam, ze zkratka nerozpoznaji nebezpeci totality, ze se budou bat vyslovit veci normalni, ze se budou bat rici, ze je neco bile, kdyz je to bile a ze je neco cerne, kdyz je to cerne a nechaji tyto pravdy za sebe vyslovovat lidi, kteri nemaji duveryhodnost. Tim se stane, ze najednou jsou komuniste, jak v Cechach, tak i na Slovensku v parlamentu. Heidrovi svobodni urcuji rakouskou politiku. V Moskve se chystaji na Gruzii a ctyrista tisic lidi demonstruje v Londyne proti chystane valce v Iraku.
Pokud se budou politici chovat jako bili neangazovani sloni, kteri nemaji na nic nazor, muze se lehce stat, ze po "jitru kouzelniku" a "poledni na pousti" bude slunce zapadat "v cervancich". Vzdyt Grebenicek se uz dnes tvari jako ochrance lidskych prav a narodnich zajmu.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu