Navrat na hlavni stranu

V zavetri Spolany
Ac to zni ponekud rouhave, ma i popovodnova pomoc v Cechach LP 2002 sva vice ci mene atraktivni mista. Do prve kategorie spadaji jednoznacne lokality s vyhledem na nyni asi nejznamejsi ceskou firmu. Krome cerstve svetove povesti ji zdobi i vysoky hubeny komin a mohutna, osklive tlusta chladirenska vez se rvoucim napisem Spolana. Dnes busi do usnich bubinku nejen tem, kteri maji v popisu prace neco s hrozbou tohoto jmena udelat, ale vlastne vsem od Cech az do Hamburgu a jeste dal. Vzdyt jestlize zlute chlorove mraky predstavuji smrtelne nebezpeci predevsim pro blizke okoli, pak se rtuti a dioxiny to je jiz jina, mezinarodni kapitolka. Posledne jmenovany produkt je totiz znam jako jedno z nejdesivejsich modernich strasidel. Soupis toho, co vsechno dokaze se svym tvurcem, by se nemel cist pred obedem ani po nem, ani detem ani tem mene otrlym dospelakum. Vzdyt, povazte, je pry nekoliksetkrat jedovatejsi nez kurare z obavane sipky jihoamerickych indianu.
Pravda, je tezke si neco takoveho predstavit, stejne jako vedecky udaj o pripustne denni davce pro cloveka, kterazto se uvadi v jedne az ctyrech biliontinach gramu. Beznemu smrtelnikovi tedy, podle tohoto udaje, staci jeden pouho pouhy gram spolanskeho prachu z hal, kde je dioxin od konce sedesatych let skladovan, na tisice let. Vida, dalsi zkouska pro nasi nedokonalou predstavivost, ze. Ponekud nazornejsi je uz strohe konstatovani o tom, ze tyto chemicke latky maji na svedomi vyvojove vady, poskozovani nervoveho a imunitniho systemu, ale take zmensovani toho, co dela muze muzem. A tady, myslim, je nacase kratky exkurz do tajemstvi dioxinu radeji ukoncit.
Stredoceska obec Tuhan splnuje snad vsechna narocna kriteria, ktera si pomocichtivy dobrovolnik alespon trochu dobrodruzneho naturelu muze jen prat. Krome jiz zmineneho vyhledu na Spolanu, od ktere jej deli 2,5 kilometru, se mu nabizi panorama starodavnych vezi nedalekeho Melnika, jakoz i myticke kopule Ripu a nizke dominanty jinak ploche krajiny, Turbovickeho hrbetu. Labe, jehoz niciva voda dostoupala, po prehrazeni tentokrate mnohem silnejsi Vltavou, o zhruba devet metru nad normal az sem na tuhanske navrsi, se ted jiz line vali skryto za korunami zelenych luznich lesu.
K normalnimu zivotu ve vesnici je ale jeste velmi velmi daleko. Rozlozeny "valecny" tabor na navsi s charakteristickymi vojenskymi stany, s polni umyvarnou, se stavebnimi bunkami s naradim a s dalsi humanitarni pomoci, a predevsim nezvykly ruch cizich lidi a vozidel armady, hasicu a pomahajicich organizaci je toho jasnym dokladem. Smutnejsi pohled pak skytaji cerstve jizvy po zmizelych stavbach a obnazene kostry domu, ktere definitivni demolice teprve ceka. Hovori se o petatriceti takovych objektech z celkovych 244. Neuprosna statistika neni ovsem konecna. Teprve nastavajici zima odhali, jak skutecne tuhe je vyhlasene tuhanske podlozi, jak pevne jsou konstrukce domu a hospodarskych staveni, a v neposledni rade dukladne proveri i vlastni odolnost mistnich obyvatel, kteri si za ty tri dny s vysokou vodou a za tri dramaticke tydny s hrozici chemickou prozili svoje. Zdaji se vsak vyrovnani, a tak ani opakovane oznameni starosty, byvaleho politickeho vezne z padesatych let, o ocekavane detonaci ve Spolane v souvislosti s pripojovanim elektricke rozvodny pro ne nepredstavuje nejake nove tema. Maji jiz sve zkusenosti i s evakuaci, a navenek se obrnili nekdy az rezignaci na potencialni nebezpeci cihajici za humny.
Stav nouze vystridal stav nebezpeci, hovori uredni cestina. V praxi to znamena napriklad pokracujici nasazeni vojska, nocni "ilegalni" zatarasy silnic s hlidkami coby ochrana pred nevitanymi navstevniky a fungujici komunisticky system "kazdemu podle jeho potreb". Ano, konecne komunismus, vysneny raj na zemi: zakladni potraviny, cistici prostredky, a vubec vse, co sem humanitarni vlna zanese, je pro mistni a pomocniky zdarma. Z prostredku nezbytnych pro preziti v narocnych terennich podminkach se tato jedinecna vymozenost jakymsi nedopatrenim nevztahuje pouze na pivo a jine alkoholicke napoje. Pro zajimavost, nepomohlo zde ani mavani pravoplatnym lekarskym receptem na uzivani peti az deseti mililitru destilatu denne, ktery v jednom pripade pracovnikum zasazenym chlorem vystavil pro dobu praci v zatopenych oblastech jejich empaticky osetrujici lekar.
Inu, soudruzi, nic neni dokonale. Ani ten zaslibeny komunismus.
Zazemi pro desitky dobrovolniku zde zajistuje adventisticka humanitarni organizace Adra. Pred jeji schopnosti zajistit ucelnou a rychlou pomoc by se sluselo smeknout. Jak videt, jedine neziskove organizace tohoto typu jsou skutecne na vysi problemu. Reaguji pruzne a bez jakykoliv byrokratickych prekazek. Vsak take o nejake evidenci dobrovolniku, pracovni smlouve, pojisteni ci osvedceni o zdravotnim stavu nemuze byt ani rec. Vse je zalozeno na vzajemne duvere a zda se, ze to i bez vetsich problemu funguje. Mimoradny stav si zada i mimoradny pristup. Tohle prave je pro statni urady ve vztahu k dobrovolnikum kamenem urazu. A nejen k dobrovolnikum. Jednotky armady, ktera zakazuje vojakum zakladni sluzby pracovat ve vyskach, tedy napr. na strechach, pusobi v techto podminkach vice nez smesne.
A kdo vlastne jsou ti anonymni obcane, kteri nevahali prispechat tuhanskym na pomoc? Priznam se, ze bez hlubsi sociologicke studie bych se univerzalniho spolecneho jmenovatele tipovat neodvazil.
Poznate jejich krestni jmena, nebo jen prezdivky, casto na vas dychne jejich moravske nareci, obcas rozeznate ekologicke zostrene vnimani, stezi naleznete hlubsi duchovni dimenzi praktikujiciho krestana. Jsou tu studenti, zamestnani i nezamestnani, delnici i urednici, zeny i muzi, mladi i ti zivotem oslehani. Takze opravdu to jedine, co je viditelne spojuje, je to, ze tu jsou a ze chteji byt maximalne uzitecni. Ostatne vice dokazovat neni ani treba.
Ale abychom je neprechvalili. Dobrovolnici, stejne jako hasici, vojaci a dalsi pomocnici jsou soucasti destruktivni povodne, at se jim takove tvrzeni libi nebo ne. Jsou cizorodym prvkem v puvodne klidne obci zijici svym konzervativnim zpusobem. Jsou nositeli "valecneho" mravniho relativismu. Jsou "armadou" spojeneckeho vojska, ktera pomaha, ale i rozrusuje.
Tuhanskou noci zni bujary hlahol sekundarni povodne. A nikdo a nic pred ni zdanlive nevaruje. Avsak clovek nemusi byt zrovna prorok, aby predpovedel, ze i zdejsi zborcene domy budou stat driv, nez se zaceli hluboke jizvy ve zlomenych srdcich nejedne a nejednoho z tech lehkomyslnych.
Toz, Buh jim vsem pomahej.
Zari 2002, -mp-
***

Navrat na hlavni stranu