Navrat na hlavni stranu

Prohlaseni premiera Vladimira Spidly
Vazeni spoluobcane,
vyuzivam moznosti oslovit vas jako premier teto zeme v situaci, ktera je pro nas vsechny mimoradne narocna. Chci vas ujistit, ze ja osobne stejne jako vsichni mi vladni kolegove vnimame stav zpusobeny prirodni katastrofou jako vazny, ale zvladnutelny. A to predevsim tehdy, udelame-li vsichni a kazdy z nas to, co je potreba a co muzeme.
Jak jiste vite, uz v pondeli jsem vyuzil sveho prava a vyhlasil do 22. srpna nouzovy stav pro uzemi hlavniho mesta Prahy, Stredoceskeho, Jihoceskeho, Plzenskeho a Karlovarskeho kraje, ktery jsem v utery rano rozsiril jeste o uzemi kraje Usteckeho.
Udelal jsem to proto, ze jsou v dusledku rozsahlych povodni ohrozeny nase zivoty, zdravi a majetek. V souvislosti s provadenim krizovych opatreni v uvedenych uzemich jsem na nezbytne nutnou dobu a v nezbytne nutnem rozsahu omezil:
- pravo na nedotknutelnost osoby a obydli pri evakuaci lidi z mista, na kterem by mohli byt bezprostredne ohrozeni na zivote a zdravi
- vlastnicke a uzivaci pravo fyzickych a pravnickych osob k majetku v souvislosti s povinnosti poskytovani vecnych prostredku potrebnych k reseni krizove situace
- svobodu pohybu a pobytu lidi v prostoru, z nehoz byla provedena evakuace
- pravo provozovat podnikatelskou cinnost, ktera by ohrozovala provadena krizova opatreni nebo narusovala ci znemoznovala jejich provadeni
- pravo na stavku, pokud by vedla k naruseni pripadne znemozneni zachrannych a likvidacnich praci a naridil jsem provest prislusna krizova opatreni.
Vlada, ktera se v utery dopoledne sesla na svem mimoradnem zasedani, moje rozhodnuti schvalila a prijala dalsi, ktera nam ihned nebo nasledne pomohou.
Schvalila napriklad povolani vojaku Armady CR, kteri budou pomahat policistum plnit ukoly poradkove sluzby a naridila povolat 2000 vojaku v cinne sluzbe k zachrannym pracim pri povodnich v kritickych oblastech.
Schvalila vyuziti 1,150 miliardy korun k reseni financovani nakladu na zachranne prace a odstraneni nasledku povodnovych skod a souhlasila take se zrizenim vladniho povodnoveho konta, na ktere mohou obcane, organizace a instituce posilat penize na pomoc postizenym oblastem.
Je pro me dulezite, abyste vedeli, ze osudy lidi postizenych katastrofou nam nejsou lhostejne a ze zivot a zdravi kazdeho je dulezity a chceme pro jejich zachranu udelat maximum.
V teto souvislosti dekuji uz dnes vsem zachranarum z rad policie, armady, hasicu a dobrovolniku, starostum obci, clenum krizovych stabu za jejich odvedenou praci a usili pri likvidaci nasledku povodni.
Stejne tak dekuji ukaznenym obyvatelum ohrozenych oblasti a vsem ostatnim, kteri jim pomahaji.
Vladimir Spidla
(Zaslalo Velvyslanectvi CR)
***

Navrat na hlavni stranu