Navrat na hlavni stranu

Cech v dresu Lynx
Poprve od doby, kdy v muzstvu Toronto Blizzard hral Petr Rada se v nekterem kanadskem profesionalnim muzstvu objevil Cech. Jedna se o Antonina Placheho, ktery hral doposud za tretiligovou Spartu Krc. Pred tim vsak take pusobil v ligove Sparte. Zatim hral pouze nekolikrat v zaveru utkani. Ve Vancouveru jsem ho mel moznost videt v prodlouzeni. Toronto vsak dohravalo o deseti hracich a slo spise o udrzeni vysledku 1:1. V nedelnim zapase proti Montrealu vsak Antonin Plachy nehral. Byl z toho pochopitelne rozcarovany. Presto jsme po zapase meli moznost pohovorit. Zde je nekolik jeho postrehu:
ABE: Antonine, jak jsi se dostal k fotbalu a jaka je vlastne tvoje fotbalova minulost?
AP
: Ke sportu jsem se dostal diky tatovi a diky prostredi, ve kterem jsem vyrustal. Od malicka jsem jezdil do jedne sportovni osady, kde se hral volejbal, nohejbal a tenis a ten jsem hral zavodne do dvanacti let. Pak jsem se musel rozhodnout mezi tenisem a fotbalem. Vyhral to fotbal a ja zustal v zacich Sparty. Ve Sparte jsem pusobil az do 26 let. Jednu a pul sezony jsem hral dokonce za Petrzely v lize. To bylo do roku 1997. Pak jsem udelal chybne rozhodnuti a odesel jsem do Rican. Nezastiram, ze to bylo dobre zaplacene. Byly tam dobre podminky i pro studium na vysoke skole a rozvijela se tam i fotbalova skola, takze jsem tam mohl zacit i jako trener.
ABE: V nizsi soutezi hral treba i nekolik let jeden z nejlepsich ceskych fotbalistu Steiner.Jak je mozne, ze v nekterych klubech z nizsi souteze si mohou dovolit platit spickove fotbalisty?
AP:
Staci mit jednoho cloveka, ktery ma penize a je ochoten je investovat do fotbalu. Je to stejne jako v lize, tam to take velice casto stoji na jedinci. Proc to delaji, o tom lze jen spekulovat.
ABE: Jak to bylo seriozni?
AP:
Vypadalo to velice dobre: skola, zazemi. Financovalo to bytove druzstvo zastoupene jednim clovekem. Za devet mesicu vsak toto druzstvo zkrachovalo a prislo se tam na nejake podvody.
ABE: Co nasledovalo pak?
AP
: Dostal jsem nabidku do Teplic, ale zranil jsem se. Pak jsem sel do druhe ligy do Admiry a do Krce, coz je treti liga a v posledni dobe jsem byl na hostovani v Celakovicich.
ABE: Jak by dopadlo srovnani 3. ligy se zdejsi soutezi, v ktere pusobi Lynx?
AP:
To lze tezko rici, bez srovnani v primem kontaktu. Technicky to vypada, ze je to velice podobne, ale v Evrope se hraje daleko rychleji, tvrdsi fotbal a hraci maji na vse mene casu. Myslim si, ze na druhou ligu uz by to nebylo.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu