Navrat na hlavni stranu

Minutova kronika
12.8.2002
05:00 Vltava v Praze vlivem deste stoupa, prehrady nezvysuji vypousteni .
6:33 VODNANY A PRACHATICE VYHLASILY STAV OHROZENI. Stav ohrozeni vyhlasili dnes casne rano starostove Vodnan na Strakonicku a Prachatic. Do obou mest pronikla voda z rozlitych vodnich toku.  
8:30 VE STECHOVICICH SE ROZVODNILA KOCABA. Ve Stechovicich v okrese Praha - zapad se v noci na dnesek rozvodnila Kocaba. Zatopila okoli zhruba 15 domku a odrizla jejich obyvatele od zbytku obce. Lidem, kteri vetsinou odmitli domky opustit, pomahali hasici vynaset veci do hornich pater.   
MESTA CESKY KRUMLOV A PRACHATICE JSOU TEMER NEPRUJEZDNA. Cesky Krumlov je po Vodnanech na Strakonicku a Prachaticich tretim jihoceskym mestem, v nemz od dnesniho rana plati stav ohrozeni. Vydatne srazky a rozvodnene reky a potoky rano pro dopravu prakticky uzavrely jihoceska okresni mesta Prachatice a Cesky Krumlov. Jejich starostove vyzyvaji ridice, aby do obou mest nevjizdeli, pokud to neni bezpodminecne nutne.
9:45 ZACINA SE ZVEDAT I OHRE. Zvyseni hladin na vsech tocich ocekavaji behem dneska vzhledem k vydatnym srazkam vodohospodari Povodi Ohre.Prvniho stupne povodnove aktivity, stavu bdelosti, jiz dosahla Chomutovka v Chomutove. Vzhledem k celonocnim vydatnym srazkam, ktere zatim neustaly, lze dnes predpokladat vyhlaseni prvniho stupne na tocich v celem uzemi povodi.
10:54 CAST PLZNE ZATAPI VODA. Vodni zivel radi take v ulicich Plzne. Nejhorsi situace je ve ctvrtich Koterov a Litice, kde se vali voda po ulicich a take v Doubravecke ulici na Doubravce. V nemocnici v Kotikovske ulici vytopila voda sklep s rentgenem.   
11:45 NA CELEM KLATOVSKU BYL VYHLASEN STAV OHROZENI V celem klatovskem okrese byl kvuli trvajicim silnym privalovym destum vyhlasen stav ohrozeni. Treti stupen povodnoveho nebezpeci uz je na rece Uhlave a na Otave a temer na vsech jejich pritocich. Okresni povodnova komise doporucila vsem ridicum, aby dnes nejezdili do zadneho mista okresu.  
12:40 DEST V PLZNI UZAVIRA HLAVNI TAHY Prudky dest zkomplikoval dopravu v Plzni a okoli. Uzavreno je nekolik komunikaci, na nichz stoji voda. Neda se projet Karlovarskou tridou pod kruhovym objezdem, uzavren je Tyrsuv most a prujezd na Radobycice. Zcela neprujezdna je Repna ulice ve ctvrti Litice. Plzensky magistrat doporucuje vyhnout se okrajovym castem mesta. Vsechny hladiny rek v Plzenskem kraji navic od rana prudce stoupaji. Protoze se ocekavaji srazky i odpoledne a vecer a situace se ma jeste zhorsit.   
13:45 VODNANY JSOU POD VODOU, TRETINA LIDI OPUSTILA MESTO Kolem 13:00 hodiny prosla pres Vodnany prvni povodnova vlna a mesto nyni ceka na dalsi, kvuli ktere jiz zahajilo evakuaci dalsich ulic. Zaplavy jsou horsi, nez se cekalo. Zdejsi povodnova komise proto vyhlasila stav ohrozeni. Hasici ve spolupraci s armadou jiz evakuovali asi tretinu mesta, to je kolem 500 lidi. Mesto i obchvat jsou uzavreny a nikdo se sem z zadne strany nedostane.
13:50 - BUDEJOVICE EVAKUUJI PRAVY BREH VLTAVY. Povodnova komise Ceskych Budejovic naridila preventivni evakuaci praveho brehu Vltavy. Tyka se to obyvatel v ulicich Jiraskovo nabrezi, Budivojova, Nerudova, Neplachova, Cecova a vsech obyvatel ulice V Oblouku na pravem brehu Vltavy. Autobusy budou pristaveny v zatacce Plzenske ulice, nahradni ubytovani je zajisteno v koleji K2 Jihoceske univerzity.
14:22 - PRAHA JE UZAVRENA OD NARODNIHO DIVADLA PO RUDOLFINUM. "Po 17:00 prijde do hlavniho mesta dvacetileta voda, pripravujeme se na vodu padesatiletou," rekl primator Igor Nemec. Zachranari na Male Strane odtahuji vozidla. V tuto chvili proteka Prahou 1600 metru krychlovych za sekundu. Kolem 20:00 bude vypoustena Vranovska prehrada a rekou pak bude v Praze protekat 2000 kubiku. Nejvyssi hladinu ocekavaji hydrologove o pulnoci.
15:24 - PRAZSKA ZOO ODVAZI ZVIRATA. S evakuaci nejvice ohrozenych zvirat zacala Zoologicka zahrada v Praze. Velke zelvy, ptactvo, kamerunske kozy a domaci ovce jsou jiz mimo nebezpeci. Nasledovat je neprodlene maji plamenaci, dravci a dalsi zver
17:20 - NAMESTI V SUSICI JE POD VODOU. Cele namesti v Susici na Klatovsku se octlo pod vodou. Je tam misty az trictvrte metru vody. Reka Otava se totiz vylila z brehu, kdyz prekrocila hranici tri metru. Pritom stav ohrozeni plati uz pri 170 centimetrech.
20:50 - EVAKUACI ZAHAJIL I PISEK. Tri az ctyri tisice lidi prevazne ze sidliste Portyc evakuuje mesto Pisek. "Meteorologove predpokladaji, ze zde v rannich hodinach protece stoleta voda a mozna i vyssi," rekl starosta mesta Lubos Prusa. Podle nej bude zalezet na tom, jak pojme Otava povodnovou vlnu na rece Blanici.
21:40 - LIDEM NA KAMPE NEJDE ELEKTRINA. Obyvatele prazske Kampy se kratce po dvacate hodine ocitli ve tme, jelikoz jim byl odpojen proud. Uvedla to v poradu "21" Ceska televize s tim, ze bez proudu jsou i dalsi casti mesta. Jejich nazvy vsak neuvedla. Tuto informaci vsak nepotvrdil mluvci Prazske energetiky Petr Holubec. Podle Ceske televize zatim nelze z bezpecnostnich duvodu ohadnout, kdy bude dodavka proudu na prazskou Kampu obnovena.
22:59 - ROZVODNI SE PRAZSKY BOTIC. Kvuli upousteni vody z preplnene Hostivarske prehrady se rozvodni potok Botic v Praze 2. "Hladina dolniho toku prudce stoupne. Zrejme jeste pred 23:00 bude zaplavena cast Ostrcilova namesti a ulice Na Folimance," rekl dnes vecer vedouci odboru krizoveho rizeni druhe mestske casti Tomas Hornof.
24:00 PREMIER VYHLASIL NOUZOVY STAV - Vzhledem k rozsahlym zaplavam, ktere se jiz vyrovnaly nicivosti povodnim na Morave v roce 1997, vyhlasil dnes premier Vladimir Spidla v nekolika regionech zeme nouzovy stav. Plati pro uzemi Prahy, Stredoceskeho, Jihoceskeho, Plzenskeho a Karlovarskeho kraje.
13.8.2002
0:08 PRAHA: Stare Mesto, historicka cast hlavniho mesta, prisla vinou neznameho pachatele o 22 kovovych vzper z protipovodnovych zabran. Bez teto soucasti, ktera je hlavnim stabilizacnim a zpevnujicim prvkem barier, je ochrana centra mesta ohrozena. Vyplyva to z prohlaseni mestske policie a Mestske casti Praha 1.
2:53 - CESKY KRUMLOV: Mesto Cesky Krumlov je zcela odriznuto od sveta a ponorene do tmy. Vzhledem k tomu, ze velke mnozstvi trafostanic lezi v zatopenem meste pod vodou, byla prerusena dodavka elektriny. Nektere casti mesta byly evakuovany a stale probiha pruzkum nejohrozenejsich oblasti. Prutok Vltavy cini v tuto chvili 215 m3/s, coz je podle starosty Antonina Prince pravdepodobne historicke maximum. Na nejvice rizikove oblasti je zakazan pristup.
05:45 NA JIHU PRAHY ZACALA EVAKUACE - Zachranari zacali evakuovat obyvatele Lahovic, Lahovicek a vsechny ulice na Zbraslavi od ulice Zitavskeho smerem k Vltave. Oblast Prahy mezi stoupajici Vltavou a Berounkou patri k nejohrozenejsim. Casne odpoledne by mela Prahu zasahnout nejmene padesatileta voda.
6:30 PRETEKA NYRSKA PREHRADA - V Plzenskem kraji nekontrolovane preteka Nyrska prehrada. Hasici a policiste evakuovali behem noci na uzemi Plzenskeho kraje kvuli zaplavam na 4000 lidi.
07:00 V BUDEJOVICICH VODA PROTRHLA BARIERY - V Ceskych Budejovicich rano protrhla vltavska voda protipovodnovou barieru na pravem brehu a zacala zaplavovat Prazske predmesti. Magistrat proto vyzval obyvatele prizemnich bytu, aby neprodlene oblast opustili.
07:15 BUDEJOVICKA HROMADNA DOPRAVA KONCI - Mestska hromadna doprava v Ceskych Budejovicich konci provoz. Duvodem je stale horsi prujezdnost ulic, autobusy navic slouzi pri evakuaci obyvatel.  
08:05 NA STRAKONICKU SE PROTRHL RYBNIK - Voda z Metelskeho rybnika, kde se protrhla hraz, dnes kratce po 04:00 zaplavila podstatnou cast obci Predmir a Metly na Strakonicku. V Metlich poborila nektere domy.
11:15 - PRAHA: Policie uzavrela Manesuv most.
11:32 - PRAHA: Staromestke namesti se pripravuje na prival stolete vody. Dobrovolnici zde chystaji pytle s piskem, aby zabezpecili budovy. Pytli uz jsou chraneny i dvere Palace Kinskych, kde sidli centrala Narodni galerie. Ozyva se sirena a od nabrezi jsou slyset i vyzvy k evakuaci. Hasicske vozy projizdeji Parizskou ulici a Kaprovou ulici.
11:53 - PRAHA: Vltava se zacina na Smichove vylevat
18:02 - PRAHA: Az ke zname Lennonove zdi na prazskem Velkoprevorskem namesti na Kampe osahuje hladina Vltavy. Dramaticka situace je take na Smichove. Od nadrazi smerem do centra je silnice uzavrena, vsude jsou policejni hlidky a zatarasy.
18:10 - PRAHA: ZOO Praha - U slona Kadira je jiz nakladni vuz. Neni jiste, ze se slon podari nalozit. Je az po usi ve vode.
18:44 - KRALUPY N. VLTAVOU: Lod s piskem je na dne. Policejni a vojensti pyrotechnici v Kralupech nad Vltavou uspesne odpalili lod s piskem, ktera na rozvodnene rece ohrozovala most. "Podle prvnich informaci z mista zrejme nevznikly velke skody a v okoli vybuchu nebyl nikdo zranen," rekla policejni mluvci Pavlina Slajsova.
19:02 - PRAHA: Prutok vody v Praze je dnes vetsi, nez byl v roce 1892.
19:22 - PRAHA: Blazen na nafukovaci kanoi se dnes v podvecer prohanel po rozbourene Vltave. Hasici se jej u Palackeho mostu snazili zastavit, ale muz plul dal smerem od Smichova do centra. Asi po ctvrt hodine doplul pod Manesuv most. Podle nekterych informaci se rozhodl proplout po rozvodnene rece celou metropoli. Muze na lodi zaregistrovala i policie, ale neni jasne, zda se ho policie pokusi zastavit.
19:54 - PRAHA: Velka Chuchle je zaplavena od reky az po zeleznicni prejezd. Podle kronikare teto mestske casti Tomase Hromadky jsou zcela zaplaveny vsechny ulice mezi puvodnim brehem Vltavy a zeleznicnim tahem na Beroun, ktery je uzavren. Pod vodou je vedle rady rodinnych domu i obecni urad, materska skola, zahradnictvi a fotbalove hriste Cechoslovanu Velka Chuchle. Voda stale stoupa.
20:09 - PLZEN: Radbuza klesa! Voda v rozvodnene rece, ktera se v nekterych mistech rozlila do centra Plzne, opadla o nekolik centimetru. Clenove krizoveho stabu, kteri s napetim sledovali,jak se zivel dotyka lavky pred kulturnim domem na Denisove nabrezi v Plzni, si trochu oddechli. Povazuji to za obrat k lepsimu.
20:11 - PRAHA: Slon Kadir, ktereho v prazske ZOO nemohou evakuovat kvuli agresivite, stale zije. "Zahrada hleda firmy, ktere se zabyvaji zakladanim staveb a zamezovani pronikani vody do budov, aby ji pomohly najit reseni pro jeho zachranu. Je treba odcerpavat vodu z vybehu," sdelil Vit Kahle z tiskoveho oddeleni zahrady.
20:42 - Kralupy nad Vltavou: V Kralupech nad Vltavou prekrocil stav Vltavy o 1 metr stoletou vodu.
21:29 - Ceske Budejovice: Z namesti ustoupila velka vetsina vody.
21:57 - PRAHA: Policie uzavrela pro osobni dopravu a chodce sest prazskych mostu. Po Palackeho, Jiraskove, Manesove, Libenskem a moste Zavodu miru jezdi jen mestska hromadna doprava. Prazsti policiste vecer uzavreli pro veskera vozidla i most Barikadniku, ktery spojuje Holesovice s krizovatkou Pelc-Tyrolka. Voda totiz zaplavila usti mostu na holesovicke strane. Pokyn uzavrit most i pro pesi policiste zatim nedostali. Z preventivnich a bezpecnostnich duvodu bude dnes ve 22:00 ukoncen provoz metra v centru Prahy. V provozu zustanou vlakove soupravy na trase C od Florence do stanice Haje, na trase A ze Skalky na namesti Miru a na trase B z Cerneho mostu po Florenc a ze Smichovskeho nadrazi po Zlicin. Od pondelni noci je uzavrena cast metra trasy C od Florence na nadrazi Holesovice, odpoledne byly uzavreny stanice trasy A Malostranska a Staromestska, na trase B Krizikova a Invalidovna. Metro jimi jen projizdi.
22:03 - ZNOJMO: Ocekava se krize na Dyji a ve Znojme.
22:04 - TEREZIN: Chysta se evakuace Terezina a Bohusovic.
22:49 - PRAHA: Slon a samice hrocha v prazske ZOO museli byt usmrceni.
14.8.2002
1:26 - PRAHA: Po hladine Vltavy pluji nejruznejsi predmety. Drevo, detske hracky, kusy nabytku a chvilemi i kusy rekreacnich chat.
4:10 - PRAHA: Hladina Vltavy v Praze stale stoupa, voda zacina zaplavovat cast Smichova.
5:00 - PRAHA: Od peti hodin jezdi opet metro. Na trase C z Prazskeho povstani na Haje, na B z Novych Butovic na Zlicin a na trase A ze Skalky na Namesti Miru (nektere soupravy az do stanice Muzeum). MHD je prozatim stale zadarmo.
8:01 - PRAHA: Most Legii, Kampa - evakuuji se obcane, kteri vcera neuposlechli vyzvy k eveakuaci. Voda neustale stoupa. Policiste hlidaji protipovodnove bariery.
8:30 - JIZNI CECHY: Evakuace asi triceti oblasti pod hrazi Rozmberk. Asi 3.000 lidi v povodi Luznice bude evakuovano.
8:32 - PRAHA: Vltavou proteka vice nez stoleta voda a protipovodnove bariery postavene v predchozich dnech ji mozna neudrzi. Vode v nekterych mistech staci par centimetru, aby se vylila do historicke casti mesta.
8:48 - PRAHA: Stanice metra Vltavska a Florenc je pod vodou. Do stanice Florenc se vali voda. Petrske namesti je z poloviny pod vodou.
8:49 - PRAHA: Tesnovsky tunel a Karlin jsou pod vodou.
8:50 - PRAHA: Voda konci u Karlinskeho divadla.
9:39 - PRAHA: Voda proudici Kampou stoupla za 30 minut zhruba o pul metru.
9:43 - PRAHA: Vodu pod scenou Narodniho divadla museji odcerpavat hasici.
10:02 - PRAHA: Hlavkuv most uzavren, Policie bohuzel zacina zvazovat o uzavreni Barrandovskeho mostu.
10:12 - PRAHA: Pojistovny by mely zvladnout napor nahrad skod. Na nahradach se bude podilet i stat.
10:24 - USTI NAD LABEM: Lide v Usti zacinaji opustet sve domy. Vyzvy mestskych strazniku k opusteni bytu, jimz hrozi zaplaveni, uposlechlo zatim pouze asi 20 lidi. "Podle odhadu se ma pritom evakuace ve meste tykat zhruba 6000 osob. Voda tolik nestoupa, takze lide neberou vyzvy zachranaru prilis vazne," rekl mluvci mesta Milan Knotek.
10:53 - MELNIK: Zamek v Libochove na Melnicku je zatopen.
11:04 - PRAHA: Magistrat uvazuje o potopeni lode Kristian Marko, ktera slouzi jako restaurant. V soucasne dobe je upoutana 3 tanky. Pokud by se hladina zvedala, pravdepodobne se pristoupi k jejimu odstreleni.
11:12 - PRAHA: Kriticka situace je v prazske ctvrti Smichov. Hladina vody zde stale stoupa a policie houfne vyhani lidi ze zatopene oblasti. Voda se dostala az k ulici Svornosti. Podle redaktorky LN Alzbety Trousilove zde panuje zmatek. Do evakuace se pletou i lide, kteri se prisli podivat na povoden. Stale ale funguje doprava jak pres zeleznicni most, tak pres most Palackeho.
11:20 - PRAHA: Stanice metra Florenc je kompletne zatopena, vcetne vestibulu. Autobusy byly z hlavniho nadrazi odklizeny.
11:30 - PRAHA: Vltava stale stoupa a zaplavuje dalsi prazske casti. Janackovo nabrezi, ktere se nachazi na levem brehu reky mezi Jiraskovym mostem a mostem Legii je pod vodou zhruba tricet centimetru. Na miste jsou policiste a zachranari, kteri buduji protipovodnove zatarasy z pytlu s piskem. Voda se vylila na nabrezi ze zdymadla, ktere v delce zhruba sto metru Janackovo nabrezi lemuje. Policie uzavrela okolni ulice, odkud byly rovnez odklizeny automobily. Uzavrena je rovnez ulice Zborovska.
11:59 - PRAHA: Starom. namestije az na Melantrichovu a Celetnou ulici zavreno, za nekolik minut bude uzavreno zcela.
11:59 - BRATISLAVA: Prutok vody v Bratislave nyni odpovida 100-lete vode. Pokud voda poroste, bude odpovidat vode tisicilete.
12:30 - PRAHA: Suteren Narodniho divadla zasahla voda. Voda ohrozuje technologicka zarizeni Narodniho divadla. Na miste zasahuji hasici a bojuji s Vltavou.
12:32 - DECIN: Zacala evakuace prvnich 100 lidi.
12:53 - PRAHA: Voda zacala prosakovat i do administrativni budovy sousedici s Narodnim divadlem. Hasici se snazi vodu odcerpavat.
13:10 - PRAHA: Hladina reky Vltavy roste a ohrozuje nyni Karluv most a ulici Na Frantisku. Zachranari ocekavaji, ze behem nekolika hodin bude zcela uzavrene Staromestke namesti. Mimo provoz jsou tisice telefonnich linek, stred mesta je bez elektriny a plynu.
13:11 - PRAHA: Temer cela plocha ostrova Stvanice zmizela pod hladinou Vltavy, jejiz prutok neni podle hydrologu jiz dobre meritelny.
13:15 - PRAHA: Zaplavy si vyzadaly smrt dalsiho zvirete ze zoologicke zahrady v Praze-Troji. Obeti je gorili samec.
13:16 - BRATISLAVA: Slovensky Devin vyhlasil 3. stupen ohrozeni. Situaci jeste zhorsuje prival z reky Moravy. Slovensko vsak neocekava prilis vyrazne skody, zejmena diky vodnimu dilu Gabcikovo, jez je podle vyjadreni slovenskych predstavitelu schopen "unest" i tisiciletou vodu.
13:46 - Praha : Prezident republiky Vaclav Havel se vraci z dovolene v Portugalsku a vecer se kvuli povodnim sejde na Prazskem hrade s premierem Vladimirem Spidlou. Presny termin jejich schuzky zatim neni znam, informovala mluvci vlady Anna Starkova.
14:04 - PRAHA CHUCHLE : Pozitivni zprava. Hladina v Chuchli klesla o jeden centimetr.
14:09 - PRAHA : Tiskovy odbor zoologicke zahrady v Praze Troja potvrdil, ze utekl lachtan. Obcane se nemuseji zvirete bat, neni nebezpecne. Prosime Vas o nahlaseni, pokud lachtana uvidite.
14:33 - BRATISLAVA (Centrum.sk): V povodnou postihnutej bratislavskej mestskej casti Devin zacala sa dnes popoludni evakuacia rodin, ktorych domy zaplavila zvysujuca sa hladina Dunaja. Evakuovanych bolo zatial niekolko rodin, ktore umiestnili do miestneho kulturneho domu. Pochadzaju predovsetkym z oblasti devinskeho Slovanskeho nabrezia, ktore je najviac vodou postihnute. Podla Marty Gabrisovej z devinskeho miestneho uradu je v sucasnosti ohrozenych povodnou 90 az 100 ludi. Pri zvysovani hladiny Dunaja ich vsak bude ohrozenych omnoho viac. Sucasna hladina podla jej informacii je na urovni 868 cm, vo stvrtok sa vsak ocakava zdvihnutie hladiny az na 960 cm.
14:41 - STRAKONICE: Strakonice se potykaji s ekologickou havarii. Kanalizace privadi do mesta olej, ktery vyplavila ze strojirenske firmy CZ Strakonice. Olej se dostal i na Palackeho namesti na druhem brehu Otavy, rekla mistostarostka Zdenka Tomsovicova. "Pokousime se zjistit, co to je za olej. Sebrali jsme vzorky, ktere nyni bude zkoumat laborator." Usazeny olej vytvari ve meste neprijemny zapach a znehodnocuje potraviny.
16:08- PRAHA: Ulice Krizikova a Sokolovska v prazskem Karline jsou zatopene. Voda zde dosahuje dvou metru. Nejdou videt uz ani telefonni budky ani cedule u obchodu.
16:33 - PRAHA: V Sokolovske a Krizikove ulici dosahuje hladina vody vysky 2 metru.
16:38 - PLZEN: Situace v Plzni se uklidnuje, hladiny vsech ctyr rek klesaji a postupne se zacinaji otevirat mosty. Stale vsak nejezdi tramvaje a trolejbusy. Karlovarska ulice pod viaduktem je totiz porad jeste zatopena, stejne tak krizovatka U Jana. V castech mesta, ktere jsou prujezdne, se tvori obrovske kolony vozidel. Nekolik set metru dlouhy usek leckde projizdeji ridici i hodinu.
17:14 - NERATOVICE: Zvysujici se hladina vody zaplavila areal chemickeho podniku Spolana. Greenpeace se obavaji uniku rtuti, vedeni podniku to vsak popira a tvrdi, ze vsechny nebezpecne latky jsou bezpecne ulozeny v betonovych sarkofazich. Greanpeace tvrdi, ze oblast je zamorena rtuti. V techto chvilich miri do Spolany inspekce zivotniho prostredi.
17:35 - SLOVENSKO: Slovensko cekaji v zari volby a tak se politicke strany zacinaji predhanet v reakcich na prave probihajici udalosti. Jako prvni venovala Strana madarske koalice 200 000,- SK z volebni kampane obetem zaplav. Koalice SDL, SDSS, SOP venuji 1 milion korun na pomoc lidem. Uvidime, jestli se s financnimi dary pripoji i dalsi politicke strany.
20:15 - PRAHA - KARLIN: Hladina Vltavy v ulicich Karlina je stale ve vysce 4 metru. Desitky lidi stale nesmyslne odmita pomoc zachranaru. Ti pak museji pro tyto neposlusne obcany riskovat sve zdravi.
20:57 - CESKA REPUBLIKA: Pochvaly od prezidenta se dostalo vlade premiera Spidly. Vaclav Havel ocenil praci, kterou kabinet odvadi v nynejsim boji se zaplavami. Havel po setkani se Spidlou rekl, ze vlada v teto zkousce obstala. Soucasne vyzval obcany k solidarite a spolupraci a varoval politicke strany, aby vzniklou situaci nevyuzivaly k politickemu boji.
22:01 - MELNIK: 7 nakladnich lodi se utrhlo mezi Melnikem a Roudnici .
22:10 - MELNIK: Sedm nakladnich lodi se vecer utrhlo mezi Melnikem a Roudnici nad Labem. Pet z nich bylo zachyceno na splavu v Kopystech, dve lode s nakladem kameni splavem propluly. Jednu z nich stacili prislusnici utvaru rychleho nasazeni odstrelit u Lovosic; druhou stale unasi proud dale po Labi.
22:49 - PRAHA (od naseho zpravodaje):Sloni v prazske ZOO byli evakuovani jiz odpoledne a nyni jsou ustajeni na chodniku, kde okusuji stromy. Tucnaci jsou u kachen.
22:59 - USTI N. LABEM: Mesto je rozdeleno na 2 casti, MHD v oddelenych castech mesta funguje. V centru mesta nejde elektricky proud. Zachranne plany ve meste byly pripraveny na vodu stoletou. Situace vsak svedci o vode podstatne vyssi.
15.8.2002
7:05 - NERATOVICE: Labe zaplavilo temer cely areal neratovicke Spolany. Budova je az na par vyjimek temer cela pod vodou a hladina nedalekeho Labe jeste stale stoupala. Arealem v noci zaznel vybuch. Vybouchl zbytek zplodin v takzvane polni flere, horaku, ktery upousti prebytecny plyn. Vybuch nezpusobil zadne skody ani nikoho nezranil.
7:13 - BRNO/HEVLIN: Nad Hevlinem na rece Dyji se v noci pretrhla hraz, evakuovano bylo 1300 obyvatel. Voda z Dyje se po prekonani hraze rozlila na polich a je asi 200 metru od obce. Dyje ma dosahnout vrcholu dnes dopoledne.
7:26 - CESKY KRUMLOV - Obyvatele Ceskeho Krumlova maji to nejhorsi za sebou. Voda ve Vltave totiz klesla o dva metry. Nasledky povodni jsou vsak katastrofalni a stav ohrozeni zde stale plati. Cast historickeho jadra zustava zatopena a voda se drzi asi v 50 domech. Pokud bude hladina dale klesat, prvni z evakuovanych lidi, by se dnes mohli vratit domu.
8:00 - PRAHA: Ceske drahy rozsiri bezplatnou kyvadlovou dopravu v Praze. Cestujici navic budou moci ve stanicich vyuzit zdarma i projizdejici pravidelne spoje. Vedle dopravy mezi hlavnim nadrazim a Smichovem, kde je zhruba pulhodinovy interval, zavedou CD obdobny spoj mezi Bechovicemi a Masarykovym nadrazim, kde je nutne ocekavat interval mezi 30 a 40 minutami. Ze Zlicina bude jezdit kazdou hodinu vlak do Jinonic a hlavniho nadrazi. Z Hornich Pocernic pojedou zvlastni spoje do Vysocan a Libne, kde bude mozny prestup na spoje do Masarykova nadrazi.
8:20 - PRAHA - Prazane se jeste nesmeji vracet do centra mesta. Voda sice opadava, ale rada ulic v postizenych castech mesta zustava zatopena. Obyvatelum hrozi, ze se pod nimi muze propadnout ulice. Na Starem Meste se propadla Hastalska ulice, to same hrozi Soukenicke ulici. Prave obyvatele teto casti mesta se pokousi do svych domovu vratit. Podmacene domy musi nejprve prohlednout statici, jinak by lide mohli ohrozit navratem sve zdravi.
8:33 - USTI NAD LABEM - Tri remorkery, ktere se utrhly v pristavu Krasne Brezno na Ustecku, poskodily v nedalekych Nestemicich vysokotlaky plynovod. Plynari jiz do potrubi zastavili privod plynu a omezuji dodavky plynu, coz by se melo dotknout mesta Litomerice.
8:51 - PRAHA - Skody zpusobene povodnemi jeste nebyly vycisleny, pojistovny ale pripousteji, ze budou stejne nebo vetsi, nez v roce 1997. Tehdy vyplatily postizenym obcanum 10 miliard korun, celkove skody tehdy ale byly pres 60 miliard.
10:00 - USTI NAD LABEM/LOVOSICE - Rozvodnene Labe jiz zaplavilo asi tri ctvrtiny arealu nejvetsiho domaciho vyrobce prumyslovych hnojiv, lovosicke Lovochemie. Veskere chemikalie vcetne cpavku jiz v predchozich dnech spolecnost zajistila.
10:15 - PRAHA - Burza cennych papiru Praha dnes v 10:00 zahajila na zaloznim systemu obchodovani. Ve stredu burza neobchodovala.
12:50 - PRAHA: V Karline v Krizikove ulici se zritil dum, stoji uz jen jedna stena.
12:51 - USTI NAD LABEM - Pri odstrelu lodi na Labi byl smrtelne zranen jeden prihlizejici. Stal v decinske casti Boletice a prihlizel odstrelu lodi, ktera nekontrolovane plula po Labi. Zasahla ho do hlavy strepina ze silneho kusu zeleza, ktere se pri odstrelu uvolnilo. Zemrel na miste.
13:42 - LITOMEICE - Voda jiz zasahla Terezin, zaplaveno bylo parkoviste i cast hrbitova.
14:19 - PRAHA: Vetsina zvirat, ktera musela prazska zoo evakuovat jsou nyni v horni casti zahrady. Jen tri slonice, ktere se nikam nevesly, jsou uvazane u vchodu retezy. Zamestnanci museli celkem prestehovat 1000 zvirat, sto dalsich muselo byt prevezeno do jine zoo. "Samicku lachtana se stale nepodarilo chytit. Posledni zpravy jsou takove, ze je nekde za Melnikem," hlasi z prazske zoo redaktorka LN Marketa Kutilova.
14:24 - BRATISLAVA: V Bratislave je situace vazna. Krizovy stab uz pocita se situaci, kdy se Dunaj vyleje ze sveho koryta. Zachranari s vojaky staveji protipovodnove zabrany.
14:32 - NERATOVICE: Chlorovy mrak smeruje z Neratovic na Vsetaty a Kostelec nad Labem.
14:41 - PISEK - Rozvodnena Otava pripravila jednu z nejznamejsich piseckych pamatek, kamenny most z konce 13. stoleti, o sochu, zabradli a dlazbu. Podle predbezneho odhadu by mohla cinit skoda az osm milionu korun. Potesujici je, ze statici na moste nezjistili zadnou vaznou zavadu.
15:37 - PRAHA: Dva domy, ktere se dnes zritily v prazske Krizikove ulici, byly urceny k demolici. Oznamil to ministr vnitra Gross. Zrejme zde tedy nebudou zadna zraneni ani umrti. Jestli v dome preci jen nekdo nezustal se ukaze, az hasici prohledaji sutiny.
17:30 - TEPLICE - Vedeni prvoligoveho muzstva FK Teplice a jeho hraci usporadali financni sbirku a spolu s penezi, jez utrzi ze vstupneho na utkani se Slavii Praha, venuji oddilum Usteckeho kraje nejvice postizenym povodnemi. Ligove utkani se Slavii by se melo hrat v sobotu 24. srpna na stadionu na Stinadlech. Divaci jsou proto zvani v hojnem poctu, aby sbirka byla co nejvetsi.
18:00 PRAHA - Prazska zidovska obec odhaduje zatim skody na nejmene 120 milionu korun. Poskozena je Staronova synagoga, ktera je jednou z nejstarsich v Evrope, a voda ponicila i napisy jmen 8O.000 obeti holocaustu z Cech a Moravy v Pinkasove synagoze. Zidovska obec vsak jeste vubec nevi, v jakem stavu jsou dalsi objekty v Libni a na Smichove, kam je stale zakazan vstup. Jeji predseda Tomas Jelinek uvedl, ze ze zahranici dostala prazska zidovska obec jiz mnoho nabidek pomoci. Protoze staromestske zidovske pamatky jsou jednim z hlavnich duvodu velkeho turistickeho zajmu o Prahu, snazi se zidovska obec domluvit s magistratem na prednostni spolupraci pri naprave skod.
18:11 - USTI NAD LABEM: Ustecky primator prohlasil, ze bude provadena razantnejsi evakuace obyvatel.
18:53 - Po tridenni odstavce obnovi Plzensky Prazdroj kompletni vyrobu v patek. Cast vyroby uz zahajil dnes odpoledne. Nepretrzity provoz plzenske sladovny nebyl prerusen ani v utery, kdy mel pivovar zaplavene sklepy a privody elektriny vodou z Radbuzy.
19:21 - PLZEN: Plzenska zoologicka zahrada se ujala nekterych zvirat z vytopene prazske zoologicke zahrady. Z Prahy privezla napriklad dva varany, devet hadu, pelikany, capy, holuby, tetrivky, bazanty i sovy.
20:58 - MELNICKO: Podnapily muz se temer utopil v rozvodnene Vltave u Veltrus na Melnicku, kdyz se rozhodl plavit zde kone. Nakonec ho vytahli zachranari z vrtulniku. Kun se vsak zrejme utopil, rekla melnicka policejni mluvci Nina Kopecka.
22:20 - MELNICKO: Velka voda znicila obec Zalezlice na Melnicku. Podle informace okresniho krizoveho stabu je celkem 90 ze 120 domu v obci poskozeno. Starosta Josef Sulc Ceske televizi rekl, ze 30 domu jiz spadlo. Cast obce je zcela pod vodou, nad hladinou vycnivaji jen trosky zborenych domu. Necele ctyri stovky obyvatel pohromu prezily bez zraneni.
16.8.2002
00:00 - CESKY KRUMLOV - Zhruba polovinu domu v historickem jadru Ceskeho Krumlova, zapsanem na seznamu kulturniho dedictvi UNESCO, zasahla nejvetsi povoden v historii mesta. Cela stara cast je pak poskozena ze tri ctvrtin. Ministr kultury Pavel Dostal, ktery si ve ctvrtek starobyle centrum prohledl, slibil, ze mesto muze pocitat s pomoci statu.
02:15 - PRAHA - Nekteri z Prazanu evakuovanych kvuli zaplavam si budou moci v pristich hodinach zkontrolovat sve domovy a odnest z nich nezbytne nutne veci. Tuto moznost jiz maji napriklad obyvatele Prahy 1. O povoleni, ktere je propustkou pres policejni zatarasy, musi zazadat majitel domu. Kratka navsteva bytu je ve vyjimecnych pripadech pripustna i v Praze 5. Po ctvrtecnim zriceni domu v Krizikove ulici neprichazeji v uvahu navstevy evakuovanych objektu v Praze 8.
04:34 - PRAHA - Vltava v Praze stale klesa rychlosti priblizne sedm centimetru za hodinu. Ve 03:00 dosahovala jeji hladina vysky 484 centimetru. Oproti kulminaci reky ve stredu ve 14:00 se tedy snizila jiz zhruba o tri metry. V Male Chuchli, k niz se udaje vztahuji, je normalni hloubka reky 74 centimetry. Vodohospodari dosud presne nevedi, kdy se rozvodnena reka vrati k normalnimu stavu. I kdyz hladina reky klesa, v zatopenych mistech nebude voda ustupovat stejne rychle. Voda se stale vraci z ucpanych kanalu, do nichz se take odcerpava voda ze zatopenych domu. Ocekava se, ze k prumernemu rocnimu prutoku 150 metru krychlovych za vterinu se bude Vltava vracet priblizne mesic.
05:05 - TEREZIN - Mesto Terezin na Litomericku odrizla behem noci rozvodnena Ohre zcela od okoli. Velka voda protrhla hraze kolem mesta, ktere predtim vybagrovali hasici. Takrka cele mesto bylo zaplaveno. V Terezine netece z kohoutku voda, nefunguji ani pevne telefony. Elektrinu ve meste vypnuli uz ve ctvrtek. Kriticka situace panuje take v nedalekych obcich Ceske Kopisty a Pocaply, ktere rozvodnene Labe zcela zatopilo. Nektere domy jsou tam az ze dvou tretin pod vodou. Z Terezina bylo evakuovano temer vsech 2000 obyvatel.
07:00 - PRAHA - Autobusove nadrazi v Praze na Florenci je od rana v provozu a odbavuje prijezdy i odjezdy vsech spoju. Mimo provoz je pouze odbavovaci hala, a to kvuli odpojeni elektriny. Nefunguje ani predprodej jizdenek. Provoz nadrazi byl prerusen, kdyz jej castecne zatopila voda z rozvodnene Vltavy.
07:15 - BRATISLAVA - Bratislava se probudila do noveho dne s dobrou zpravou: hladina Dunaje kulminuje na necelych deseti metrech, ani nedosahla urovne "stolete vody" a slovenska metropole zrejme vyvazne bez vetsi ujmy. Momentalne jsou pro dopravu vyloucena dunajska nabrezi od Stareho po Novy most, takze lze behem dne pocitat s dopravnimi komplikacemi.
08:35 - USTI NAD LABEM - Rozvodnene Labe jiz zacina klesat take v Usteckem kraji. "Mam potvrzeny pokles ve Steti a Roudnici nad Labem zhruba o 13 centimetru," rekl hejtman Usteckeho kraji Jiri Sulc. Pokles je podle Sulce zpusoben tim, ze Labe se na soutoku s Ohri vice rozvodnilo.

Navrat na hlavni stranu