Navrat na hlavni stranu

Chvala zvedavcum
Zacalo to zcela nevinne: V jiznich Cechach jsou povodne. Jizni Cechy jsou pro lidi v Praze vzdalenym pojmem. Nepripustili si, ze by je to mohlo ohrozit. Vzdyt mezi Prahou a Ceskym Krumlovem je rada prehrad a vzdalenost 208 km. Ani pan primator to nebral vazne. Odhadl to na "dvacetiletou" vodu. Jak se vsak voda blizila ku Praze, zvysoval se i vodni koeficient. Za chvili to jiz byla voda "padesatileta", pak dokonce "stoleta". Zastavilo se to nekde u cisla 150 a nekde se hovorilo i o tisicovce. Evakuovaly se vesnice, mesta. Doslo i na Prahu. Mizely jistoty i symboly jistot. Pod vodou se schovala nejen prazska Kampa, ba ani prazske metro neodolalo.
Clovek za morem mohl jen bezmocne prihlizet zpravam v BBC. Nutno rici, ze tentokrat narozdil od "utajovanych" povodni v roce 1997 byly zpravy z Prahy na prvnim miste. Nejen z Prahy, ale i z ostatnich mist. Z Pisku, Pasova, z Rezna z Vidne, z Usti nad Labem, z Bratislavy. Pozdeji z Drazdan a Magdeburku. Dokonce byly lepsi v BBC nez z Deutsche Welle, kde se snazili zachovat jaksi svetovy nadhled a hovorili vice o Afganistanu nez o stredni Evrope. Vynikajici bylo zpravodajstvi Ceskeho rozhlasu Radiozurnalu. Na internetu jsme mohli videt i Ceskou televizi.
Presto jedna vec mne zarazila. Stalo se az folklorem, ze vsichni komentatori, reporteri, pracovnici nadaci, dokonce i pater Slaby v nedelnim kazani z kostela na Jiriho namesti v Praze 2 nadavali na zvedavce, jako kdyby oni to vse zpusobili. Byli nazyvani hyenami. Jedine snad Pavlina Volfova v poradu "Nad veci" se jich zastala.
Pripomnelo mne to jednu situaci, kterou popsal Albert Camus. Jeho pritele porazilo auto a mel zlomenou nohu. Presto byl v uzasu nad tim, ze se stalo neco neobvykleho. Neco, co ho vytrhlo ze vsednosti dnu. Tento pocit byl silnejsi nez bolest, kterou trpel.
Dnesni clovek je odsouzen k tomu, aby sledoval zpravy na internetu, dival se na televizi. K tomu mame zprostredkovatele - ruzne redaktory, pracovniky nadaci, jakousi vyvolenou kastu, kteri mohou prinaset informace, mohou tam, kde ostatni nemohou, kteri jsou zkratka pri tom. Najednou prijde udalost k temto lidem. A co se stane? Oni je opet vyzenou od skutecnosti, hezky zpatky k bedynce, jak o tom svedcil i rozhovor z jedne skoly, kde byli ubytovani docasni azylante . Na dotaz, co delaji behem dne, odpovedeli: "Cely den cumime na televizi."
Vazim si vsech, kteri sli v techto dnech pomoci, ale zaroven chci promluvit i jmenem tech, kteri se sli "jen" podivat na rozboureny zivel. Vzdyt vztah k nekomu nebo k necemu nemusime vyjadrit jen tim, ze mu tam uklidime. Nekdy staci se na nej pouze podivat. Nekdy je takovy zazitek tak silny, ze nekdo pro nekoho pak neco udela. Jindy to muze udelat treba i za nekolik roku. Spise je mi lito, tech kteri tyto chvile prozili tim, ze cumeli na televizi. K tomu jsme byli odsouzeni my zde za velkou louzi.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu