Navrat na hlavni stranu

O nedozirnych nasledcich
Jak jsem pomalu vyrustal, zjistoval jsem, ze kazda pricina ma sve nasledky. To se projevovalo vetsinou poznamkou v Zakovske knizce ci v pravidelnem stridani tridni a reditelske dutky. V pozdejsim veku na stredni skole to byla snizena znamka z mravu az k tretimu stupni. Nevim, proc se tomu rikalo snizena znamka, kdyz se vlastne jednalo o zvyseni mravnostniho ciselneho koeficientu. Vsechny tyto nasledky se daly prepokladat, proto byly dozirne (jedinec je mohl dozriti), na rozdil od nasledku nedozirnych, s kterymi se zacalo operovat az po roce 1968. Nedozirne nasledky, kterymi se tehdy strasilo, mely siroke spektrum od nedostatku ekonomickeho po vymazani z evropske mapy az po odstehovani na Sibir. Zalezelo na fantazii jedince. Vsechny moznosti zde byly a proto, aby nas tehdejsi moudri pred nimi zachranili, vzali na sebe tihu kolaborace a nedozirne nasledky se jim podarilo odvratit. Jenze mozna, ze prave ty nedozirne a nenapravitelne nasledky byly v tom, ze jsme se kolaboraci se lzi naucili resit problemy.
Sesteho cervence roku 1415 jeden cesky vysokoskolsky ucitel odmitl kolaborovat se lzi a melo to pro nej nedozirne nasledky. Upalili ho pobliz Bodamskeho jezera. Mozna, ze pro nekoho to byly nedozirne nasledky. Myslim si, ze byl natolik inteligentni, ze dokazal dozrit a predstavit si, co ho ceka. Mozna, ze by se prave nedozirne nasledky objevily v okamziku, kdyby odvolal svoje uceni a pokousel se pokracovat v akademicke draze na Karlove univerzite.
Nedozirnymi nasledky strasil presne pred deseti lety tehdejsi poslanec ODS PhDr. Jiri Vlach, kdyby se nerozdelilo Ceskoslovensko. Co tim myslel nevim. Jelikoz se jednalo o nasledky nedozirne, nebyl schopen to presne definovat. Nedozirne nasledky jsou vsak v tom, ze jsme se naucili resit problemy nedemokratickou cestou.
Jeste pred ctyrmi lety Vaclav Klaus mobilizoval pred socialni demokracii. Marne, nedozirne nasledky musel pak odvracet opozicni smlouvou. Jenze ty nedozirne nasledky prisly v babylonske podobe zmateni jazyku. Levice je pravice a nejortodoxnejsi pravice je take pravice. A jelikoz je vsechno pravice, tak se muze spojit pravicova koalice se socialni demokracii a vlastne kdokoliv s kymkoliv, krome s komunisty, kteri nejsou nalevo, ale zcela mimo.
A co takhle nabozenstvi velkych celku. Bohumil Hrabal v Postrizinach uvedl do zivota filosofii zkracovani a zmensovani. Ted se vse spojuje do velkych celku. Z okresu se stavaji kraje. Staty vstupuji do Evropy. Jak jsme se dovedeli, nehlasovalo se podle jineho klice nez podle toho, jestli ta ci ona strana je vyrazne proevropska. Zkratka amalgamuje se. Nevstoupit do Evropy by melo opet nedozirne nasledky. V techto dnech jsme nasledky jedne takove amalgamace, ktera pred casem postihla Toronto dozreli. Z fungujiciho mesta se diky stavce popelaru stalo behem nekolika dnu smetiste. To jsou ty nasledky dozirne. Nedozirne nasledky prijdou az se cholera zacne sirit po jiznim Ontariu. Zatim, jak pravil ministr zdravotnictvi, se stale nic nedeje a povalujici se hromady odpadku v meste staci postrikat jedem proti hlodavcum.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu