Navrat na hlavni stranu

Prohlaseni Sokolske zupy Kanadske
Sokolska zupa Kanadska se na pololetni schuzi sveho vyboru, konane 9. cervna 2002 v Torontu, zabyvala take vyvojem sokolstva v Ceske republice a kampani proti Dekretum prezidenta republiky a usnesla se na tomto zneni:
V roce 140. vyroci zalozeni Sokola pozdravujeme nase sokolske sestry a bratry ve vlasti a blahoprejeme jim k docilenym vysledkum v obdobi uplynulych 12 let od obnovy Sokola v roce 1990 po zhrouceni komunistickeho rezimu, zejmena k usporadani dvou zdarilych vsesokolskych sletu. Uprimne doufame, ze se jim dalsi vytrvalou cinnosti podari zajistit budoucnost sokolske organizace ziskanim dalsich generaci pro sokolsky ideal vsestranne vyvinuteho a mravne zdatneho cloveka se zdravym duchem v zdravem tele. Bude-li sokolstvo v tomto usili vedeno osvedcenymi myslenkami svych zakladatelu Tyrse a Fügnera, jsme presvedceni, ze se jeho vyznam a vliv bude stale stupnovat a zvysovat a opet zaujme cestne predni misto, ktere v minulosti svou dlouholetou usilovnou a nezistnou praci ve prospech naroda opravnene ziskalo.
Verime take, ze se Ceska republika konecne zcela oprosti od pretrvavajicich zbytku dedictvi komunisticke diktatury a jeji dalsi vyvoj bude podlozen vernosti idealum a zasadam, z nichz pred 84 lety vznikla svobodna demokraticka Ceskoslovenska republika.
Se znacnym znepokojenim sledujeme soucasne snahy urcitych kruhu zejmena v Nemecku a Rakousku, podnecovanych organizacemi sudetskych Nemcu, o zruseni Dekretu prezidenta republiky, tzv. "Benesovych dekretu". Odmitame zasadne veskere snahy o zruseni techto dekretu, ktere jsou prvnim krokem k revizi vysledku II. svetove valky, praveho duvodu kampane pro zruseni dekretu. Jsme vdecni prezidentu a Parlamentu Ceske republiky za odmitnuti techto snah a doufame, ze na tomto stanovisku i nadale neochvejne setrvaji.
Novemu rozkvetu sokolstva a uspesnemu dokonceni vystavby Ceske republiky v duchu zasad Masarykovy humanitni demokracie prejeme zdar!
SOKOLSKA ZUPA KANADSKA Jan Waldauf (za jedn.), Jiri Koristka, starosta
***

Navrat na hlavni stranu