Navrat na hlavni stranu

Balbinova strana se nedostala do parlamentu
Kratce po zverejneni vysledku voleb se priznivci Balbinovy poeticke strany rozhodli zacit novou volebni kampan, zatimco vitezove odesli na vavrinova loze a porazeni se rozhodli zkoumat pricinu neuspechu. Problem je v tom, ze nikdo nevi, kdo vlastne zvitezil a kdo prohral. Balbinove poeticke strane chybelo necelych pet procent, aby se dostala do parlamentu.
Vitez byl znam jiz predem. Vitezna seskupeni take. V pripade vitezstvi socialni demokracie se rysovala propojeni na koalici. Koalice zase slibovala, ze s levici v pripade volebniho uspechu nepotahne, ale ze by ji delalo dobre, kdyby Vaclav Klaus poslouzil jako cimelik. A ten zase si brousil zuby na velkou koalici, ktera by zajistila konecne stabilitu pro klidnou, systematickou a svedomitou praci. Jako vitezove se citi i komousi, kteri ziskali 220 000 hlasu proti minulym volbam.
Velkeho uspechu dosahl jihomoravsky lidr Ceske pravice Vcelar-Kotas. Po vydatne desetilete exilove praci v osmdesatych letech ziskal od krajanu pro svou stranu jeden cely hlas. Neni znamo, jestli tento hlas prisel od exulanta nebo ceskeho pravicaka voliciho na volebni prukaz.
My Kanadane muzeme byt hrdi na to, ze mezi nami nebyla cerna ovce, ktera by volila komunisty. Nase nula je ukazkou politicke zralosti. Takovou vyspelost jsme cekali take od nasich americkych sousedu a ejhle, dva popleteni obcane vhodili spatne listky. Jinak si totiz nelze vysvetlit takovou posetilost, ze ve Spojenych statech dostala KSCM dva hlasy. Nutno priznat, ze pri zmatcich, ktere se pri minulych prezidentskych volbach objevily na Floride, je to odchylka minimalni, presto silne znepokojujici.
Balbinova poeticka strana vsak tvrdi, ze krome viteznych stran jsou zde i porazeni volici. Ti vsak nemeli ani pred volbami sanci. Pripominalo to totiz fotbalovy zapas, kdy se branky pripocitavaji pouze jedne strane. Pokud nekdo volil vladnouci trojuhelnik, vitez byl podle vyse zmineneho schematu znam. O hlasy malych stran se podelily velke strany a komuniste. Pokud nekdo nevolil, vysledek byl stejny, protoze se snizil pocet hlasu nutnych k ziskani poslaneckeho mandatu.
Ironii je, ze petiprocentni hranice, ktera kdysi davno mela zamezit komunistum dostat se do parlamentu, znamena konzervovani politicke sceny, ktera se stala nezajimavou. Ta je pricinou nizsi ucasti pri volbach. Mala ucast pri volbach je prave vodou na mlyn komunistum, kteri voli vzdy, za kazdeho pocasi a s chuti.
Jelikoz Balbinova poeticka strana ma pouze pet clenu, ale deset tisic volicu, nebylo by tezke vytvorit dalsi Balbinovy strany. Napriklad Balbinovu prozaickou stranu, ci Stranu Balbinovych sirotku. Techto Balbinovych stran by melo byt nejmene dvacet jedna. Z nich by se dala utvorit Balbinova koalice. Ta by pak musela ziskat podle soucasneho systemu ve volbach 105 procent. A jelikoz 105 procent nelze ve volbach ziskat, musel by ustavni soud zrusit jakakoliv procentualni omezeni.
Jenze u Ustavniho soudu jsou lisaci a tak by spis zakazali Balbinovu koalici
Tak jako obrozenci zakladali vlastenecke krouzky, zakladejme i my Balbinovy strany. Cim vic stran, tim mohutnejsi koalice. Cim vetsi koalice, tim vic procent musime ziskat. Cas bezi a nove volby jsou za pouhe ctyri roky!
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu