Navrat na hlavni stranu

Mistrovstvi sveta: Francie vyrazena!
Skupina "A"

Zdalo se, ze Jednou z nejvetsich senzaci zustane uvodni zapas Francie-Senegal, ve kterem jednact Senegalcu pusobicich ve francouzske lize zvitezilo 1:0. Kuriozitou je, ze v muzstvu Mistru sveta hrali jen tri hraci, kteri pusobi v domaci lize. Nasi premozitele v kvalifikacni skupine Danove si dokazali poradit s Uruguayi 2:1. V druhem utkani Francouzu, a to proti Uruguayi, sel predcasne pod sprchy jeden z nejlepsich Francouzu Henry. Jeho spoluhraci v deseti nedokazali vstrelit Uruguaycum branku a zapas se skoncil 0:0. Senegal potvrdil povest nejlepsiho africkeho muzstva a uhral s Danskem plichtu 1:1. Skutecnou senzaci vsak byla skutecnost, ze Francouzi nevstrelili na MS ani branku a prohrali i s Danskem 0:2 (Branky: Romedhal a Tomasson). Druhym postupujicim se stal nakonec prece jen Senegal, ktery v poslednim zapase s Urugaji vedl v polocase 3:0, ale v druhe casti hry Uruguajci v zaveru utkani vyrovnali na 3:3 a mnoho nechybelo, aby postoupili. Nakonec jedou spolu s Francouzi domu.
Skupina "B"
Prestoze cesti i slovensti fotbaliste vypadli jeste drive nez MS zacalo, neni toto Mistrovstvi sveta v Jizni Koreji a v Japonsku bez nasi ucasti. Prvni, kdo zasahl do techto boju byl slovensky rozhodci Lubos Michel a jeho pomocnik na care Igor Schranka. Bylo to v dramatickem zapase Paraguay-Jizni Afrika. Paraguay behem tohoto utkani vedla jiz 2:0 brankami Santa Cruze a Arceho. Pak meli Paraguayci opravdu smulu a po vlastni brance Struwaye se dopustil paraguaysky brankar zbytecneho faulu a Fortune z penalty vyrovnal. V dalsim uvodnim zapase teto skupiny porazilo Spanelsko Slovinsko 3:1, kdyz za stavu 2:1 meli kopat Slovinci penaltu. Misto ni vsak nasledovala penalta na druhe strane o chvili pozdeji a to rozhodlo o vysledku zapasu. V patek si v teto skupine zajistili Spanele vitezstvim 3:1 nad Paraguayi postup, zatimco v sobotu se naopak s MS rozloucili Slovinci, kdyz neunesli tihu souteze a prohrali s Jihoafrickou republikou 0:1. Nejlepsi slovinsky hrac Zlatko Zahovic se nepohodl s trenerem Srecko Katanecem a predcasne byl poslan domu. Katanec pro zmenu frustrovan vykonem svych sverencu byl vykazan ze hriste postrannim rozhodcim. Postupuji: Spanele. Vyrazeni: Slovinci. Zbyva sehrat: Spanelsko-Jizni Afrika a Slovinsko-Paraguay.
Skupina "C"
Brazilie podle predpokladu zdolala snadno Cinu 4:0. Vykon Brazilcu v predchozim zapase proti Turecku, kdy zvitezili 2:1 brankou z nespravedlive narizene penalty vsak nepresvedcil. Ostatni zapasy: Kostarika-Cina 2:0 a Kostarika-Turecko 1:1. Zbyva sehrat: Brazilie-Kostarika a Cina-Turecko. Postupuje: Brazilie. Vyrazena: Cina.
Skupina "D"
Portugalci prekvapili hned dvakrat, poprve, kdyz po necelych ctyriceti minutach prohravali se Spojenymi staty 0:3. Dokazali se vzpamatovat, zlepsili se, ale nakonec prohrali 2:3. Po druhe, kdyz rozdrtili Polsko 4:0. Na toto MS budou Polaci neradi vzpominat, kdyz prohrali i v prvnim zapase s Jizni Koreou 0:2 a jsou z dalsich boju vyrazeni. Sanci na postup tedy maji zbyvajici tri muzstva, protoze Spojene staty hraly s Jizni Koreou 1:1.
Skupina "E"
V uvodnim zapase nezustali Nemci nic dluzni sve povesti a rozdrtili Saudskou Arabii 8:0. Irove na uvod v peknem utkani hrali nerozhodne s Kamerunem 1:1. V druhem kole mel pak praci Kamerun se Saudskou Arabii, ktera se chtela rehabilitovat a vyhral pouze 1:0. Nemcum vysel v zapase s Iry uvod, kdy vstrelil svou ctvrtou branku na MS Miroslav Klose, pochazejici z Polska, ale Keanovi se podarilo v 93. minute vyrovnat. V zaverecnem zapase ve skupine Nemecko porazilo Kamerun 2:0 brankami Body a opet skveleho hlavickare Kloseho. Irove si dokazali poradit podle ocekavani se slabou Saudkou Arabii 3:0 a jsou druhym postupujicim.
Skupina "F"
Ve "skupine smrti" se MS zacalo zapasem Argentina-Nigerie. Nigerijci tentokrat neprekvapili a Argentinci vyhrali brankou Batistuty 1:0. Pozornost se soustredila na zapas Svedsko-Anglie. Do muzstva Anglie se vratil David Backham a po jeho rohovem kopu zajistil Anglii vedeni Campbell v 24. minute. V druhem polocase dokazali Svedove, ze patri k nejlepsim muzstvum v Evrope a srovnali Alexanderssonem na 1:1. Jeste v patek rano se hodne sazelo na Argentince, ale ti prekvapive prohrali s Anglii 0:1, kdyz jedinou branku Anglicanu vstrelil z penalty David Backham. I kdyz se Anglicane cely druhy polocas branili, nakonec ziskali tri body, zatimco Argentina ve dvou zapasech vstrelila pouze jednu branku, coz je skutecne pro jednoho z kandidatu na mistrovsky titul malo. V teto skupine se dari prekvapive Svedum, kteri porazili ambiciozni Nigerijce 2:1 a maji spolu s Anglii ctyri body, zatimco jeden z nejlepsich africkych tymu jede domu. Zbyva sehrat: Anglie-Nigerie a Svedsko-Argentina.
Skupina "G"
Nejvetsim prekvapenim je zatim postup Mexika, ktere si dokazalo poradit s Chorvatskem 1:0 i Ekvadorem 2:1. Chorvati vstali z mrtvych, kdyz dokazali prekvapive porazit Italii 2:1. Omluvou pro Italy muze byt jen to, ze jim rozhodci neuznali dve branky a Totti v zaveru dokazal nastrelit z trestneho kopu tycku. Italove v uvodnim zapasu porazili Ekvador 2:0, kdyz obe branky vstrelil Christian Vieri. Ekvador je z dalsich boju vyrazen. Zbyvajici zapasy: Italie-Mexiko a Chorvatsko-Ekvador.
Skupina H
Rusove zacali podle ocekavani vitezstvim nad Tuniskem 2:0, pak vsak prisla horka pilulka v podobe prohry s domacim Japonskem 0:1 a okoli Kremlu zazilo snad nejvetsi nepokoje od VRSR. Jelikoz Belgie dokazala pouze dvakrat remizovat, 2:2 s domacim Japonskem a 1:1 s Tuniskem, je vse v teto skupine otevrene. Zbyvajici zapasy: Belgie-Rusko a Japonsko-Tunisko.
abe
***

Navrat na hlavni stranu