Navrat na hlavni stranu

Pozdrav a zprava od byvaleho velvyslance
Srdecne zdravim a dovoluji si poslat informaci o vyznamenani, ktere udelila velvyslankyne Kanady v Praze pani Margaret Huber memu nekdejsimu nejblizsimu spolupracovnikovi panu Vaclavu Prosecovi:
Za ucasti namestka ministra zahranicnich veci pro bilateralni vztahy Rudolfa Jindraka velvyslankyne Kanady Margaret Huber udelila zvlastni vyznamenani Vaclavu Prosecovi, referentu pro Kanadu na ministerstvu zahranicnich veci. Velvyslankyne tak ocenila Prosecovo prispeni k vyjimecnemu rozkvetu kanadsko-ceskych vztahu. "Aby se diplomaticke vztahy mezi dvema zememi prohlubovaly a rozvijely, je treba vyvinout kazdodenni mravenci usili. Pan Prosec hraje tuto dulezitou roli jiz mnoho let, nejprve na ceskem velvyslanectvi v Ottawe a pote na ministerstvu zahranicnich veci, kde pusobi dodnes. Chteli jsme projevit uznani za jeho obetavost a profesionalitu," prohlasila velvyslankyne Huber.
Pro vice informaci kontaktujte Magdalenu Novackovou z velvyslanectvi Kanady, tel: 7210-1827, e-mail: magdalena.novackova@dfait-maeci.gc.ca>
Vaclav Prosec slouzil se mnou na Velvyslanectvi CR v Ottawe v letech 1994 az 1997 ve funkci rady velvyslanectvi, a cinil tak vzdy k me velke spokojenosti. Mel velmi dobre a pratelske kontakty se vsemi skupinami krajanu v Ottawe a cile a aktivne se ucastnil zejmena cinnosti Ceskeho kulturniho klubu. Mel velmi dobre vztahy k nasim kanadskym partnerum a byl dusi klubu velvyslaneckych "dvojek" Vysegradske skupiny statu. Byl skutecnou oporou velvyslanectvi a take jeho vyznamenani, ktere mu udelila kanadska velvyslankyne J. E. Margaret Huber, je vice nez zaslouzene.
Stanislav Chylek, velvyslanec CR v Kanade v letech 1993 - 98.
P.S.: A jeste jednu informaci. 31. kvetna uverejnilo Pravo (mimochodem posledni denik, ktery je v ceskych rukou) muj clanek, ktery se tyka nasich krajanu v zahranici, voleb a obcanstvi. Asi mne za nej nebudou vsichni krajane chvalit, ale napsal jsem tak, jak opravdu veci vidim.
Krajane, volby a obcanstvi
Krajane a obcane, zdrzujici se za hranicemi republiky, maji po dlouhych tahanicich poprve moznost volit do Parlamentu na ceskych zastupitelskych uradech. Zpravy o priprave voleb v zahranici vsak davaji tusit, ze vysledek bude jiny, nez architekti nove zakonne upravy cekali. Jednak volby zatizi rozpocet ministerstva zahranici, ktere je za ne zodpovedne, castkou kolem 57 milionu korun, a to udajne i pri nejvyssi hospodarnosti. Mnohem zavaznejsi vsak je, ze ve stanovenem terminu se k volbam zapsalo jen asi 3000 osob. Ku prikladu v Kanade je to jen neco pres 100 osob z priblizne 40 000 potencialnich volicu. Jinde neni situace lepsi. To by melo vest k zamysleni nad celou zalezitosti.
Dosud mohli nasi krajane volit jen kdyz se v den voleb dostavili do republiky. Krajanske organizace se dozadovaly moznosti volit v miste pobytu. Nova uprava jim vychazi vstric jen castecne, protoze umoznuje volit pouze na zastupitelskych uradech. To v rozlehlych zemich jako USA, Kanada ci Australie mnoho neresi. Proto zakonodarci celi dalsim tlakum, ktere po dnesnich hubenych vysledcich jeste zesili, aby se zpusob volby zmenil na korespondencni. Jsem presvedcen, ze ani tato pripadna zmena, ktera bude jiste vzata v potaz, mnoho nevyresi. Tak treba ve zminene Kanade v pohodlnem dosahu obou zastupitelskych uradu v Ottawe a v Montrealu zije nekolik tisic osob, ktere proste nemely zajem se zaregistrovat. Podobne zkusenosti nam ostatne sdelovali polsti diplomate jiz na pocatku devadesatych let, kdyz pred nami sklizeli stejne hubene vysledky. Je jiste mozne hledat dalsi zpusoby voleb, ale soucasne je dobre nezakryvat realitu: Velka vetsina krajanu proste voli svou vladu v zemi, kde zije, aby tim ovlivnila pomery podle sve predstavy a v posledku take nesla dusledky teto volby. Nevidi duvod ovlivnovat pomery ve stare vlasti, kde mnohemu nemohou do detailu rozumet. Nekteri maji za neeticke, aby dusledky jejich volby za ne nesli jini.
Proto ani po pripadnych dalsich zmenach zakona nebudeme moci pokladat malou ucast ve volbach za fiasko. Spise by nas mel zajimat problem ceskeho obcanstvi krajanu, ktery dosud unika pozornosti zakonodarcu. Prave na tomto poli by jiz delsi dobu meli registrovat vazne ztraty. Jde o skutecnost, ze od roku 1993 prijetim ciziho statniho obcanstvi se automaticky ztraci obcanstvi ceske. Jestli to bylo v prvem obdobi po rozdeleni Ceskoslovenska nezbytne prave proto, aby rozdeleni vubec bylo uskutecnitelne (jinak by si vsichni bez rozdilu ponechali obcanstvi ceske i slovenske), dnes tim silne ztracime. Zejmena mladi nadani lide, kteri studuji na zahranicnich vysokych skolach temer ve vsech pripadech bez ceskeho stipendia a musi si na studium vydelavat, zustavaji po absolvovani skoly v miste, aby mohli splatit pujcky a ziskali praxi. Jestlize v tu dobu maji jiz rodinu, je prijeti obcanstvi hostitelske zeme prakticky nezbytne. Tim jsou pripraveni o ceske obcanstvi, ac si je preji podrzet, a jejich navrat do vlasti se stava nerealny nebo velmi komplikovany. Tim ztracime ty, ktere bychom meli podrzet a usnadnit jim navrat. Vratit obcanstvi tem, kteri si to preji, nevylucovat je z narodni pospolitosti, by melo byt nasim zajmem s vysokou prioritou, ktery by zakonodarci nemeli prehlednout. Vsimne si toho novy parlament?
Stanislav Chylek
Autor byl velvyslancem CR v Kanade v letech 1993-98
***

Navrat na hlavni stranu