Navrat na hlavni stranu

Nejen o tom, cim Severacek obdaroval Radku


Ne, nemylite se, ta sympaticka mlada dama na fotografii je Radka Tamchynova. Znam ji dobrych deset let. Vzdycky kolem sebe miva spoustu lidi. Pritahuje je osobnim sarmem, taktem a privetivosti. A take tim, co umi. V Novem divadle, kde pusobi  jiz sedmnact let, je obsazovana do roli zamilovanych divek. A jedna-li se o muzikaly, pak v rejstriku reziseru plati za zpevacku, ktera nejenze velice erudovane zazpiva a zatanci, ale i odehraje. Proste, bylo ji shury dano a ona to, cim byla obdarovana, schopne a cilevedome rozviji. A co na teto matce dvou odrostlych deti je sympaticke, ze se se vsemi temi dary umi s ostatnimi podelit.
Dnes k jejim kvalitam umeleckym v nasem povedomi pribude dalsi ­ umeni organizovat a jednat s lidmi. Vzdyt postarat se o vehlasny detsky pevecky soubor vynikajicich kvalit, pro nehoz neni vyjimkou se svym umenim cestovat po svete, to uz od organizatora vyzaduje vsestranne schopnosti na vysoke urovni.
VK: Jak jsi k te funkci "Choir Representative in Canada" vlastne prisla?
RT:
V Severacku jsem zpivala od svych osmi let a pusobila jsem tam do svych sedmnacti. Jiz tehdy to byl nejlepsi sbor v Ceskoslovensku. Minimalne jednou rocne vyjizdel do zahranici  na souteze a festivaly, kde rok co rok zaril a vyhraval. Pred tremi lety, na jedne ze svych navstev stare domoviny v Liberci, jsem se zasla podivat na zkousku Severacku. Po dlouhych letech jsme si zase s mym drahym dirigentem panem Uherkem popovidali a pri teto prilezitosti jsem se seznamila i s novym vedenim sboru, s manzely Palkovymi. Tehdy se mi pan Uherek take sveril, ze Severacek uz zcestoval pekny kus sveta, ale v Kanade ze jeste nebyl. Tehdy jsem rekla, ze co neni, muze byt
VK: O co vsechno sis vlastne timto napadem "rekla", jake jsou Tvoje povinnosti? Co pro Tebe bylo nejtezsi?
RT:
Z teto funkce mi vyplynuly povinnosti nepreberneho druhu ­ od ziskani financi pres stravovani, dopravu po propagaci a preklady. Moje puvodni, a jak se pozdeji ukazalo i zcela naivni, predstavy spocivaly v nalezeni jakesi nadsene agentury v Toronte, ktera je povolana k organizovani takovych akci od a do z, a ktere ja budu delat dobrovolneho poskoka.
Po zjisteni, ze zadna takova agentura proste neexistuje, se tim nejtezsim zdalo byt absolutne vsechno. Jsem zamestnana na plny uvazek, mam dve deti a s tim spojene rodinne povinnosti, ktere me lehce pripravi o vetsinu meho volneho casu. Takze co se organizace zajezdu Severacku tyce, vyrizuji po vecerech prostrednictvim Internetu, telefonaty, ktere nelze vyridit vecer zvladam o poledni prestavce v praci. Pocinaje novym rokem, kdy uz vlastne slo do tuheho, organizaci zajezdu venuji veskery svuj volny cas.
VK: Na Severacek si jako jeho byvala zpevacka zrejme casto zavzpominas
RT:
Byla to ta nejkrasnejsi leta meho zivota. Vubec si neumim predstavit, jak bych mohla  bez Severacku vyrustat. Nekolikrat tydne se svymi nejlepsimi kamarady na zkouskach ci na koncertech, kazdorocni letni soustredeni, pravidelne zahranicni zajezdy, uspechy na podiich cizich mest a zemi, uspechy, ktere ti sevrou hrdlo zavratnym pocitem vitezstvi, zkratka zazitky, ktere nema hned tak kazdy. To se neda zaplatit, ani oplatit.
Chtela bych se pokusit za pomoci ceskych a slovenskych krajanu vytvorit podobnou atmosferu tem mladym zpevakum, kteri do Kanady prileti Severacek reprezentovat. Moc verim, ze prace a starosti s tim spojene budou odmenene prozitim nezapomenutelnych chvil.
VK: Jak vlastne ovlivnil tvuj zivot?
RT:
Kdyz jsem vyrustala v prostredi Severacku, nebyl to jen zpev ci umelecke vykony, k cemu jsme tam byli vedeni. Byly do nas prirozene a nenasilne vkladany hodnoty, ktere nas formovaly na cely zivot.
Napr. podminkou clenstvi ve sboru nebyl jen hudebni talent, ale take vyborny prospech ve skole, nebot dohaneni uciva po castych absencich ve skole si mohli dovolit jen ti nejlepsi. Na cestach a soustredenich jsme spolecne travili dny i noci, coz nas ucilo dalsi vyznamne vlastnosti - toleranci jednoho k druhemu. Dlouhe cesty autobusem ci fyzicky i psychicky narocna koncertni vystoupeni, pozdni navraty z koncertnich turne, to vse byly vskutku tezke podminky, se kterymi jsme se museli umet vyrovnat, a ktere nas formovaly. Vzdy bylo nutne mit v sobe kazen. Vlastne jsme zobrazovali jakysi vzor ceskoslovenskych deti.
Jsouc daleko od domova, naucili jsme si nejen vazit sve vlasti - byli jsme prece jenom deti a stesk nas postihoval na kazdem kroku, ale zaroven jsme poznavali cizi kulturu a historii na vlastni oci a vsechno to se ucili ocenovat bez potreby ucebnic. Nakonec vytvarenim vsech techto hodnot a prinasenim mladym rozvijejicim se detskym charakterum jen to nejlepsi, je Severacek znam dodnes.
VK: Na svoje ranne mladi mas krasne vzpominky diky zpivani. Pokusila ses vlastni zkusenost prenest do vychovy svych deti?
RT:
Vlastni deti bych poslala zpivat hned. Kdyz byly mensi, pokouseli jsme se o to, ale nejak se to proste vymklo. Dnes maji spoustu jinych zajmu. Nelamali jsme nic pres koleno, nektere veci jsou proste neopakovatelne.
Za rozhovor dekuje: Vera Kohoutova
***

Navrat na hlavni stranu