Navrat na hlavni stranu

Spanielsko oplakava Kubalu
MADRID-sme/sita-Patnasttisic ludi vzdalo na barcelonskom stadione Nou Camp hold byvalemu slovenskemu futbalistovi a neskor trenerovi spanielskeho velkoklubu FC Barcelona a spanielskej reprezentacie Ladislavovi Kubalovi, ktory zomrel v piatok vo veku 74 rokov.
Podla prezidenta Barcelony Joana Gasparta bol Kubala pre cele generacie ikonou, o com svedci aj fakt, ze ho v roku 1999 zvolili za najlepsieho hraca klubu v uplynulom storoci.
S byvalym futbalovym velikanom, ktory reprezentoval Madarsko, Ceskoslovensko a Spanielsko, sa rozlucili aj legendarni hraci Realu Madrid Alfredo Di Stefano a Paco Gento ci niekdajsi kouc Barcelony Holandan Johan Cruyff.
Kubalu neskor pochovali na mestskom cintorine Les Corts nedaleko barcelonskeho stadiona.
Velky priestor smrti velkeho futbalistu venovali sobotnajsie vydania vsetkych poprednych spanielskych dennikov. Modrocervena galaxia oplakava svoju najjasnejsiu hviezdu, Adios jednej z najvacsich postav svetoveho futbalu, Futbal place nad Kubalovou smrtou, Odisiel najslavnejsi futbalista Barcelony a vynimocny clovek, Zbohom Laszi, Zomrel mytus v dejinach modrocervenych - to je len niekolko titulkov mnozstva clankov.
Dokazom toho, ako vela Kubala pre Spanielov znamenal, je skutocnost, ze dve hodiny po jeho smrti sa tato informacia stala v spravach vsetkych spanielskych televiznych stanic prioritnou. "Laszi", ako ho Spanieli nezne volali, dostal prednost pred dovtedajsou spravou cislo jedna, ktorou boli oslavy vitazstva Realu v Lige majstrov a pockat musela aj cela europska a latinskoamericka politicka spicka zucastnujuca sa v Madride na vyznamnom summite EU-Latinska Amerika.
Nielen sportova tlac priniesla reakcie na smutnu spravu z futbalu. Aj najvacsi spanielsky dennik El Pais si povazoval za cest venovat futbalovej legende "jedinemu hracovi na svete, ktory hral za tri narodne timy" len o malo menej priestoru ako sucasnej najdolezitejsej udalosti na politickej scene. Napriek tomu, ze El Pais sa povazuje za najserioznejsi a mienkotvorny, ani on si nedokazal odpustit melancholiu. Hoci podla neho "cesta, ktorou Kubala kracal, nebola posypana ruzami, doviedla ho k vecnej slave".
Podla dennika El Mundo Deportivo, ktory venoval Kubalovmu zivotu a sportovej kariere celych 11 stran, mnohi z tvrdych chlapov nedokazali zastavit prival slz, co je urcite najvacsim dokazom toho, co pre Barcelonu znamenal.
Ako uzatvara niekolkostranove spomienky sportovy dennik Marca, zivot neopakovatelnej futbalovej legendy a obete studenej vojny, ktory bol schopny darovat svoju poslednu koselu, by mohol byt nametom na televizny serial.
***
Italove nic neukazali a zaslouzene prohrali
CESKO - ITALIE 1:0

Praha-sme/Karel Felt-Golem Vladimira Smicra porazili cesti fotbalovi reprezentanti v prijemnem sobotnim veceru jednoho z favoritu nadchazejiciho mistrovstvi sveta Italii, pro niz byl zapas generalkou pred odletem na sampionat.
Po necele pulhodine si Jarosik perfektne vymenil mic s Rosickym a jeho tecovana rana orazitkovala brevno. Hned z nasledujiciho rohoveho kopu z leve strany zatocil mic Jankulovski, Smicer se dostal pred Zanettiho a po anglicku hlavou otevrel skore.
Cesko: Kinsky (46. Vaniak) - Fukal (46. L. Dosek, 90. Stajner), Bolf, Johana, Jankulovski - Jarosik, Galasek - Poborsky (87. Petrous), Rosicky (80. Kolousek), Smicer (46. Sionko) - Koller (75. T. Dosek).
Italie: Buffon (46. Toldo) - Cannavaro (46. Iuliano), Nesta, Maldini (46. Panucci) - Zambrotta (70. Di Livio), Gattuso, Di Biagio (70. Delvecchio), Zanetti (46. Tommasi), Coco (46. Materazzi) - Vieri (46. Del Piero), Inzaghi (46. Montella).
***
ME fotbalistu do 21 let
Francie-CR 2:0

ZENEVA - Uz v prvni puli francouzska ofenziva v Zeneve uderila a dvema goly nekompromisne ztrestala chyby ceskeho tymu v uvodnim utkani skupiny B mistrovstvi Evropy fotbalistu do 21 let.
Ve druhe petactyricetiminutovce souper nepripustil ani naznak obratu, brankar Cech musel hajit pred utocnou smrsti nakonec jeste vcelku lichotive skore.
Branky: 41. Govou, 45. Sorlin. Rozhodci Ersoy (Tur.), zlute karty Hübschman, Vorisek, 5454 divaku, polocas 2:0.

***
CR-Belgie 1:0
ZENEVA - Rozhodujici uder zasadil uz v prvni puli souperi hlavickou Jiranek. "Bylo to narocne utkani, hlavne vsak po psychicke strance, protoze jsme moc meli na mysli, jak dulezity zapas to je," komentoval kouc utkani, ktere vzhledem k uvodni prohre s Francii mohlo prinest i konec postupovych nadeji. Branka: 19. Jiranek. Rozhodci Tangawarima (Zimb.), zlute karty Van Dessel, Turaci - Vachousek, Vorisek, Polak, Grygera, 2015 divaku, polocas 1:0.
***
CR-Recko 1:1
LAUSANNE - Cesti fotbaliste do 21 let si remizou 1:1 s Reky zajistili v utery postup do semifinale mistrovstvi Evropy ve Svycarsku. Obhajcum stribra k uz jiste, prinejmensim bronzove medaili pomohla i vyhra Francouzu s Belgii 2:0. Branky: 36. Grygera z pen. - 69. Kyriazis. Rozhodci Hanacsek (Mad.), zlute karty: Pitak, Baros, V. Drobny - Kyriazis, Vallas, Tavlaridis,1700 divaku, polocas 1:0.
***
Zlaty Pospisiluv gol poslal mladiky do finale
Semifinale ME do 21 let: CR-Italie 3:2 v prodl. (2:2, 1:0)
CURYCH - Ceska fotbalova jednadvacitka je po hororovem dramatu opet ve finale mistrovstvi Evropy.
V semifinale v Curychu sice v hektickem zaveru druhe pule neudrzela dvoubrankove vedeni, ale v devate minute prodlouzeni Pospisil vstrelil "zlaty" gol na 3:2 a poslal obhajce titulu Italy definitivne domu. Odveta za finale ME v roce 2000 se dokonale povedla. Branky: 83. a 99. Pospisil, 1. Rozehnal - 86. Pirlo, 90. Maccarone. Rozhodci Wack (Nem.) - Delaney (Ir.), Hansen (Dan.), zlute karty: Baros, Kobylik, Pospisil, Skacel - Ferrari, Cannavaro, Bonazzoli, 10 500 divaku, polocas 1:0.
CR: Cech - Hübschman, Jiranek, Rozehnal, Grygera - Kobylik, Vorisek, Zelenka (70. Polak), Skacel - Baros (90. Zurek), Vachousek (75. Pospisil).
Italie: Pelizzoli - Cannavaro (90. Caracciolo), Ferrari, Lucchini - Marchionni (78. Pinzi), Brighi (87. Iaquinta), Pirlo, Blasi, Castellini - Bonazzoli, Maccarone.
***

Navrat na hlavni stranu