Navrat na hlavni stranu

Smele k volbam, ale s usmevem
Neberme ty volby prilis vazne. Je to prinejmensim jiz od roku osmactyricet nemoderni a neprakticke. Kdo to pochopil uz tenkrat, mel na leta vystarano.
Vzdycky se vsak naslo nekolik tvrdohlavcu, kdysi jsem ty setiny procent zbyvajicich k tem 99,9 a neco pro zajimavost pocital, kteri si nevhodne spojovali ona velka nabubrela slova o statopravnim aktu a o obcanske povinnosti s takovym neuchopitelnym fluidem, jako je svedomi, a volili podle sveho, coz vetsinou znamenalo, ze nevolili. Tohle tech 99,9 procent a neco povazovalo dilem za hrdinstvi, dilem za nezodpovednost, anebo rovnou, v souladu s rezimni propagandou, za projev nepratelskeho vztahu k nejpokrokovejsimu spolecenskemu radu.
Tato drtiva vetsina samozrejme dobre vedela, ze sama prijde o urcita volebni a povolebni zpestreni a vzrusa, o kterych mela celkem spravna tuseni, ale nijak toho nelitovala. Tak treba nezazila na vlastni kuzi velkorysou nabidku predsedy volebni komise na odvoz sluzebni volhou primo pred prah one posvatne volebni mistnosti. Nebyla take v teto souvislosti adresatkou pusobivych argumentu, ze se pripravuje o nejruznejsi socialisticke vyhody, jake predstavovala volna mista v materske skolce, poskytnuti devizoveho prislibu, doporuceni ke studiu, potvrzeni zadosti o byt apod. Nikdy nemohla zakusit onen jedinecny okamzik, kdy dramaticky trhate volebni listky pred vytrestenymi zraky clenu vznesene volebni komise, ani to simrave napeti, jak vas obcansky postoj oceni zamestnavatel, tedy jak se to vse promitne do tzv. existencni roviny.
Pocet nadsencu, kteri zacali brat volby vazne, prudce vzrostl kratce po sametove revoluci. Mnoho z tech 99,9 a neco se tesilo na prvni svobodne volby, rada z tech zbyvajicich navic na sve prvni volby vubec. Pokud pak byli zaskoceni stejnymi tvaremi volebnich komisaru jako za minuleho rezimu nebo odvaznymi hlasy svych povznesenych spoluobcanu mavajicich kandidatkami napriklad Eroticke iniciativy, dobre jim tak. Nepoucili se. Nechali se unest revolucni atmosferou a brali to opet prilis vazne.
Rovnez posledni parlamentni volby zcela jasne potvrzuji nasi letitou zkusenost. Vzpomenme jen, jak pravicove zasadova ODS, pote co pateticky mobilizovala statisice proti socialistickemu nebezpeci v podobe zemanovske CSSD, podala teto zatracovane partaji dobrovolne a s nevinnym usmevem vladni zezlo, a to jeste s garanci na ctyri roky.
Takze vazeni obcane, smele k volbam, ale neberme je az tak vazne. Novodoba ceska zkusenost jednoznacne radi:
KDYZ UZ K VOLBAM, TAK JEDINE S NADHLEDEM DOBREHO VOJAKA JOSEFA S.
Jen tim si totiz zajistite, ze vas volebni usmev zase brzy nezamrzne.
Miroslav Petr-Hradec Kralove



Navrat na hlavni stranu