Navrat na hlavni stranu

Slovensko Mistrem sveta

Ze Svedska komentuje nas akreditovany zpravodaj Karel Drazdansky
CR-Svycarsko 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)
Kdyz kratce pred uvodnim utkanim nasich hokejistu na 66. mistrovstvi sveta ve stredosvedskem Jönköpingu byl trener ceske reprezentace Josef Augusta nekolika prazskymi novinari dotazan, jak vidi prvni start svych sverencu promptne odpovedel : "Velice vazne, nesmime soupere podcenovat jako v Nemecku, kdy Svycari nad nami vedli 1:0 a my jsme strhli vitezstvi na svou stranu az teprve v zaverecne tretine goly Roberta Reichla a Viktora Ujcika. Takove drama se dnes nesmi opakovat. S takovym predsevzetim nastoupil pak cely tym proti Svycarum, ihned od zacatku tvrde bojoval a chtel hned v uvodu rozhodnout cely zapas. Uz v zaveru 7. minuty pri presilovce ziskal Frantisek Kaberle nasemu muzstvu vedeni 1:0. Tato branka vsak Svycary nepolozila na lopatky. Dokonce bych rekl, ze je vyburcovala jeste k vetsi houzevnatosti a jen brankar Milan Hnilicka a trocha smuly je pripravila o vyrovnavaci gol. Zvrat v celem utkani nastal ve 34. minute, kdy slavista Ujcik po vzorne spolupraci s Vlasakem a Kubinou zvysil stav utkani na 2:0. Byl to opet Ujcik, ktery o tri minuty zvysil na 3:0. To jsme jiz vedeli, ze o nasem vitezstvi nemuze byt pochyb. Hraci CR od teto chvile kontrolovali deni na lede a Jaroslavem Hlinkou v zaveru druhe tretiny a golem Martina Prochazky v 54. minute upravili na konecnych 5:0. Augustovi sverenci vyhrali naprosto zaslouzene, i kdyz treba rici, ze hokej pro oko divaka predvadeli jen fazovite. Nejvetsi oporou CR byl Milan Hnilicka, od ktereho jsme videli nekolik bravurnich zasahu.
Svedsky tisk, ktery venuje svetovemu sampionatu velkou pozornost, se tentokrat soustredil na naseho hrace cislo jedna Jaromira Jagra. Tak napr. denik Aftonbladet napsal: Jaromir Jagr, za ktereho museli Cesi zaplatit pojistku 165 000 dolaru, neukazal dnes jeste sve cele hokejove umeni, muze vsak byt v dulezitych zapasech rozhodujicim elementem. Uz vsak v utkani se Svycarskem vazal na sebe dva hrace a tak jeho mene zkuseni hraci mohli strilet branky.
O utkani nebyl v Jönköpingu prilis velky zajem a tak do hlediste prislo pouze 3200 divaku.
CR-Japonsko 5:3 (0:1, 3:1, 2:1)
Reprezentacni tym Japonska ma sice ve svych radach nekolik rodilych Kanadanu a jednoho Americana, presto na mezinarodni scene patri jeste k prumeru, za to se vsak vytahl proti nasim hokejistum, kdyz jeden z nejlepsich reprezentantu tricetilety Ryan Kuwabara prekonal v 68. vterine vitkovickeho brankare Jiriho Trvaje. Tento stav trval diky skvelemu forcekingu Japoncu az do 23. minuty, kdy Pavel Kubina ve vlastnim oslabeni vyrovnal na 1:1. Nasi se pak dostali dvakrat do vedeni Vlasakem a Jagrem, ale Chris v druhe a Kabayama na zacatku treti tretiny za nepopsatelneho nadseni japonskych fanousku opet vyrovnali. Po treti vyrovnavaci brance jsme meli opet velke stesti, kdyz se jeden z Japoncu dostal pred Trvaje, ale ten bravurne strelu zlikvidoval. Strujcem naseho vitezstvi byl vyborny Jaromir Jagr, ktery prihral Jaroslavu Spackovi na 4:3 a patym golem sam upravil stav na 5:3. To uz jsme verili ve vyhru, prestoze do konce zapasu chybelo pet minut, ve kterych jsme se ubranili presilovce soupere. Na tiskove konferenci nebyl trener Augusta timto vitezstvim nadsen, kdyz vyhlasil, ze jeho muzstvo hralo spatne. Zapas sledovalo 3380 divaku.
CR-Nemecko 7:5 (2:1, 2:2, 3:2)
"Je to paradox. Dali jsme Nemcum sedm golu, presto nejsem s utocnymi formacemi spokojen," rekl na tiskove konferenci trener Josef Augusta, kdyz k tomu jeste dodal "hrali jsme chvilemi na jednu branku, ale neproduktivne." Ja bych k tomu dodal, ze velmi slabe zahrala obrana s brankarem Jirim Trvajem, ktery nese vinu na nekolika golech. Nemci sice vedli 1:0, nasim se podarilo otocit skore na 3:1. Po vylouceni Davida Vyborneho v 37. minute jsme inkasovali behem 22 vterin dve branky. Nasledovalo opet nase dvoubrankove vedeni. Nemcum se sice jeste dvakrat podarilo snizit, ale 18 vterin pred koncem zapasu do prazdne branky vstrelil David Vyborny sedmy gol. V dresu Nemecka nastoupili dva Cesi: bratr Roberta Reichla Martin a Jan Benda, ktery nahral svym nemeckym spoluhracum na dva goly. Branky za CR dali: Vlasak 2, Kubina, Sedlak, Cajanek, Prochazka a Vyborny. Zapas shledlo 4732 divaku. Tabulka: 1. CR 6, 2. Nemecko 4, 3. Svycarsko 2, 4. Japonsko 0.
Slovensko rovnez postupuje
Slovensti hokejiste presvedcive zvitezili nad Polskem 7:0 a po dramatickem zapase nad Ukrajinou 5:4 prohrali vsak s Finskem 1:3.
Vyznamnejsi utkani: Svedsko-Rusko 2:0, Kanada-USA 2:1.
Osmifinale
CR-Lotyssko 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)
Stejne jako prede dvema roky ve ctvrtfinale MS v Petrohrade zvitezil cesky tym i zde v Jönköpingu 3:1 (tehdy vsak vsechny ctyri branky padly ve druhe tretine), ale mezi temito dvema stretnutimi je rozdil dvou svetu. V Petrohrade to byl cesky tym hrajici dobry hokej, v Jönköpingu v zaverecne tretine hokejovy odvar. A presto cesti hokejiste meli impozantni nastup a uz v 29. vterine se ujali Jaromirem Jagrem vedeni 1:0. Kdyz pak o sest minut pozdeji vstrelil Martin Prochazka druhy gol, verili jsme ve vysoke vitezstvi. Po Hrdinove vylouceni vsak zacali cesti hokejiste hrat nervozne, celkove inkasoval 42 minut od svedskeho rozhodciho Johnsena a Lotysum se podarilo ctrnact minut pred koncem zapasu snizit na 1:2. Pak nastalo doslova bombardovani ceske branky a nebyt skveleho vykonu brankare Hnilicky asi by po zapase neznela ceska hymna. Kdyz uz chybely do konce stretnuti dve minuty odvolal lotyssky trener Lipmans z branky golmana a pokusil se s sesti hraci v poli o vyrovnani. Misto toho kotouc zachytil Pavel Kubina a dve vteriny pred koncem zapasu upravil stav na 3:1. Tedy byl nervak jako v predeslem zapase s Nemeckem.
Göteborske prekvapeni
Ve stejnou dobu, kdy jsem se v Jönköpingu strachoval o vitezstvi nad Lotysskem, doslo v Göteborgu k velkemu prekvapeni, kdyz slovensky reprezentacni tym zdolal zaslouzene Svedy 2:1, po tretinach 0:1, 0:0, a 2:0. Muzstvo Tre Kronor vedlo sice zasluhou Niklasse Anderssona od 5. minuty, ale dvanact minut pred koncem Miroslav Satan vyrovnal na 1:1 a viteznou branku dal deset minut pred koncem Dusan Milo.
CR-USA 5:4 (3:1, 1:3, 1:0)
Kdyz uz ve 45. vterine druhe tretiny vedl cesky tym golem Jagra 4:1, zacali cesti hraci frajerit a citili se jako suverenni vitezi. Zapomneli vsak, ze i Americane umeji hrat hokej a to se jim stalo malem osudnym. Souper dal v rozpeti trinacti minut tri goly a vyrovnal na 4:4. Jak podotkl trener J. Augusta: "Chlapci v rozhodujici fazi utkani potvrdili silu sve hry a v 45. minute vstrelili Martinem Prochazkou po nadherne prihravce Davida Moravce paty, vitezny gol." Dlouhovlasy David Moravec z Vitkovic byl vyhlasen nejlepsim hracem zapasu, kdyz predvedl jeden z nejlepsich vykonu sve kariery. Branky ceskeho muzstva: Patera, Moravec, Cajanek, Jagr, Prochazka. 4923 divaku.
CR-Kanada 5:1 (2:0, 0:0, 3:1)
Uz temer tradicni utkani ceskych hokejistu s Kanadou melo i tentokrat dobrou uroven, netradicni vsak bylo vitezstvi reprezentantu CR, ktere bylo naprosto zaslouzene. Kompaktnejsi cesky tym pusobil dojmem sehranejsiho celku, jehoz jednotlivi hraci predcili soupere i v rychlosti a, co bylo nejdulezitejsi, i ve strelbe. Treba rici, a to je paradox, ze vitezstvi mohlo byt jeste vyssi. Ve druhe tretine meli nasi drtivou prevahu, o cemz svedci i strely na branku. Zatimco Kanadane poslali na nasi branku pet strel, Cesi strileli sedmnactkrat. Na rozdil od peti predeslych zapasu nebyl souboj s reprezentanty zeme kolebky ledniho hokeje temer v zadne fazi nervakem. A prece mala vyjimka: na pocatku zaverecne tretiny snizil Steve Stalos na 1:2, chlapci se vsak vzchopili a obrancem Sykorou o dve minuty pozdeji zvysili na 3:1. Utkani dohrali ve velkem stylu a Paterou a Kleslou upravili na 5:1. Zaklad k vitezstvi polozili v uvodni tretine Cajanek a Hrdina.
Slovensko-Rusko 6:4 (3:0, 2:3, 1:1)
V tomto utkani zaril Peter Bondra, ktery zaznamenal dve pekne branky. V zaveru prvni tretiny zvysil na 3:0 a v druhe tretine, kdy Rusove snizili na rozdil jedine branky, zaznamenal ctvrtou branku Slovenska. Po jedne brance pak pripojili Satan, Nagy, Handzus a Milo.
CR-Rusko 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Podobne jako v Salt Lake City i nyni v Jönköpingu Rusove zastavili vitezne tazeni CR na svetove scene. Po sesti viteznych, byt mnohdy tezce vydrenych utkanich prohrali nasi hokejiste ve ctvrtfinale MS v Jönköpingu s reprezentanty Ruska a byli tak predcasne vyrazeni z boju o svetove prvenstvi. Kdyz zapas skoncil bylo nam vsem smutno. Nic nepomohla slova nervozniho trenera Augusty na tiskovce: "My jsme hrali, Rusove davali goly. Pri prvni brance mel nas brankar zakryty vyhled, druhou branku jsme dostali v oslabenim, treti gol padl 22 vterin po znovuzahajeni hry ve treti tretine, kdy nebyli zrejme chlapci jeste mysli na lede, proste nechali jsme se prekvapit." To jsou jiste moudra slova, ale skutecnost na lede byla jiste mnohem komplikovanejsi. Nejprve Cesi ruskeho soupere podcenovali, kdyz vsak v 16. minute inkasovali prvni branku, nahle jakoby se jim roztrepala kolena a do konce utkani se jim nepodarilo prubeh zmenit ve svuj prospech. Velka prilezitost se jim naskytla ve 31. minute za stavu 1:2, kdy (stejne jako na letosnich ZOH) nevyuzili ctyriadevadesatisekundove presilovky pet na tri. Respekt pred souperem mi tak trochu pripominal nemohoucnost hracu CSR v dobe sovetske sborne komandy. Ne ze by se soucasny rusky tym mohl srovnavat s tymem SSSR, ale zpusob jakym jsme dostavali goly tehdy a nyni.
I v radach ceskych novinaru panovala pred zapasem v Jönköpingu vcelku dobra nalada. Diskutoval jsem s jednim prazskym kolegou, ktery veril ve vitezstvi CR, nebot muzstva Ruska nic poradneho nehraje, v cem jsem se mu dovoloval odporovat. Bohuzel k memu velkemu zarmutku moje pochybnosti byly opravnene. Muzstvo CR nebylo souperem prevalcovano, ale strelecka neschopnost ho pripravila o vitezstvi. Vzdyt statistika utkani rika, ze pomer strel vyznel 37:17 v nas prospech. Branky: Hrdina - Karpov 2, Koznev. Nutno dodat, ze muzstvo CR jako jedine ze 16 ucastniku MS v zakladni a kvalifikacni skupine vyhralo vsech sest utkani.
***
Slovensko-Kanada 3:2
Jiz pred zaverecnymi boji bylo jasne, ze Slovaci splnili svuj ukol na vybornou. V boji o semifinale zvitezili nad Kanadou, ktera mela jako jedina slozena cely tym z hracu NHL, v Karlstadtu 3:2. Zamorsti hokejiste vedli jiz 2:0, ale vterinu pred koncem druhe tretiny Peter Bondra snizil na 1:2, aby v posledni tretine Miroslavem Satanem vyrovnali na 2:2 a dali opet Petrem Bondrou treti gol. Ve zbyvajicich utkanich byly uspesne oba skandinavske tymy. Svedsko porazilo Nemecko 6:2 a muzstvo Suomi zdolalo tym USA 3:1.
***
Slovensko-Svedsko 3:2
po samostatnych najezdech

Na takovy skvely hokej, jaky predvedlo reprezentacni muzstvo Slovenska v semifinale se Svedy se hned tak nezapomina. Jeho hra zalozena na vynikajici hokejove technice enormni rychlosti vsech hracu, velke dravosti a bojovnosti, taktice s vybornym brankarem a predevsim s jedinym cilem - vedla k triumfu nad dobrym tymem Tre Kronor. I tentokrat Slovaci prohravali se svym souperem 0:2. Svym nadsenim dokazali zvratit nepriznavy stav. Ve 36. minute pravy kridelni utocnik Vladimir Orszagh snizil naskok Svedu na 1:2, aby pak dve minuty pred koncem normalniho casu Miroslav Satan za hlubokeho ticha vyrovnal na 2:2. Muselo tedy dojit k desetiminutovemu prodlouzeni, ale ani to nerozhodlo o vitezstvi finale. Doslo tedy k samostatnym najezdum, kterymi Slovaci, zasluhou Richarda Lintera a nejlepsiho hrace utkani Zigmunda Palffyho, vyhrali nad Svedy a tim postoupili po druhe v historii do zaverecneho utkani svetoveho sampionatu. Vitezstvi muzstva trenera Jana Filce je naprosto zaslouzene a udelalo nam zde velkou radost, jakou jsme s ceskym tymem neprozivali. Zapas sledoval v göteborske hale Scandinavium rekordni pocet 10854 platicich divaku.
Take o postupu Rusu do finale rozhodly penalty. Ve druhem utkani o postup do finale se nakytla Finum trikrat jedinecna sance. Vedli totiz 1:0 a 2:1. Od 53. minuty, kdy byl stav 2:2, hrali sest minut presilovku, kterou vsak nedokazali vyuzit. Utkani skoncilo i po destiminutovem prodlouzeni nerozhodne 2:2. Pri penaltovem rozstrelu byli vsak uspesnejsi Rusove zasluhou Karpova a zvitezili 3:2.
***
O 3. misto
Svedsko-Finsko 5:3 (0:2, 3:1, 2:0)

V souboji o treti misto zvitezilo nakonec v severskem derby Svedsko nad Finskem, ackoliv po 22 minutach prohravalo 0:3. Jeste v druhe tretine vsak domaci hraci vyrovnali a v 54. minute Rhodin rozhodl utkani, ktere sledovalo 9817 divaku.
***
Velke finale
Slovensko-Rusko 4:3 (2:0, 1:1, 1:2)

Finalovy zapas byl skutecne vyvrcholenim sampionatu. I v tomto zapase sehrali Slovaci neuveritelnou partii, jenze v opacnem gardu. V zapase proti Kanade, ci Svedsku prohravali vzdy 0:2. Tentokrat vsak vedli 2:0, kdyz vedouci branku zaznamenal Lubomir Visnovsky, postavou jeden z nejmensich hracu na lede, ale vykonem oznaceny za nejvetsiho hrace finale. Ten jiz v prve minute do sibenice zajistil slovenskemu muzstvu vedeni. Dalsi branku pripojil pri presilovce kanonyr Peter Bondra. V druhe tretine se vsak Rusove vzpamatovali a dokazali nejprve snizit, ale Miroslav Satan brankou, ktera spise pripomanala kulecnikovou fales dostal opet Slovensko do dvoubrankoveho vedeni. V zaverecne tretine pak Rusove zvysili tlak a podarilo se jim dokonce vyrovnat. Kdyz jiz se zdalo, ze budou mit vice sil a rozhodnou zapas ve svuj prospech, projel jako nuz po masle Zigmund Palffy prekrizil z prave strany na levou, kde najizdel nestarnouci strelec Washington Capitals Peter Bondra a jeho delovka prosla brankari Sokolovovi mezi vyrazeckou a betonem. V zaveru zapasu pak Slovaci dotahli zapas taktickou hrou do vitezneho konce. Po utkani pak nasledovaly oslavy nejen v satne slovenskych hokejistu, ale i po celem Slovensku. Slovensti hokejiste nalezli podporu nejen doma, ale i v Cechach, za coz jim podekoval v Ceske televizi prave nejlepsi hrac finale Lubomir Visnovskij.
***

Navrat na hlavni stranu