Navrat na hlavni stranu

Drama az do konce:
Liberec mistrem, Slavia s poharem, Sparta s prazdnou

Kdyby letos nekdo po podzimu tvrdil, ze Sparta nebude mistrem, asi by ho nikdo nebral vazne. Presto ji slapaly na paty dalsi tri kluby Liberec, Viktorka a Bohemians. Hned v uvodu jara, vsak zacali zaostavat Bohemians, zatimco vynikajici Liberec a celkem prumerna Viktorka stale drzeli krok. Stacilo male zakolisani a Sparta se propadla na treti misto. Zde v Praze jsem mel moznost sledovat zaver souteze a shodou okolnosti i utkani, ktera nakonec o mistru rozhodla. V 27. kole to byl zapas Sparta -Teplice. Sparta byla proti muzstvu, ktere hralo v kombinovane sestave jasnym favoritem a hned v uvodu se ujala vedeni. V zapeti kopala penaltu, kterou vynikajici teplicky golman Postulka kryl. Hostum se podarilo vyrovnat a kdyz Sparta nepromenila ani druhou desitku, nakonec Teplice zvitezily 3:2 a to jeste hoste nastrelili dve tycky. Jelikoz kratce pred tim Liberec porazil Ostravu 1:0 bylo rozhodnuto o tom, ze Sparta jiz titul neobhaji. A jelikoz Viktorka remizovala doma s Hradcem 0:0, ocitl se na cele pelotonu jasne Liberec. (Ostatni vysledky 27. kola: Olomouc-Drnovice 3:0, Pribram-Jablonec 2:3, Opava-Slavia 1:2, Blsany-Brno 2:2, Synot-Bohemians 3:1.)
Jenze vse se opet zkomplikovalo v 28. kole, kdy Viktorka zvitezila v Drnovicich 2:1 a Liberec prohral v Teplicich 0:2 a nikdo jiz neprikladal vitezstvi Sparty v Brne 1:0 nejakou dulezitost. Zacal byt vsak zajimavy i souboj o ctvrte misto, ktere mohlo znamenat ucast v poharu UEFA, protoze Bohemians prohrali doma s Blsany 0:1, ale Slavia nabizenou sanci bodove dostihnout zelenobile nevyuzila a na Strahove v prumernem utkani pouze remizovala 0:0. (Ostatni vysledky: Hradec-Synot 2:1, Bohemians-Blsany 0:1, Ostrava-Opava 1:2, Jablonec-Olomouc 0:1).
K dalsimu zauzleni doslo v predposlednim 29. kole: Liberec si nedokazal poradit v domacim prostredi s Brnem a misto toho, aby pojistil titul mistra hral pouze 3:3 a to vyrovnaval teprve v zaveru. Viktorka po matoznem vykonu hrala po 90 minutach s Jabloncem 1:1, v nastavenem case mohli hoste dokonce skorovat, ale domaci brankar Pizamowski dvakrat vyrazil strelu z bezprostredni blizkosti a z protiutoku se podarilo Viktorce vstrelit rozhodujici branku. Takze snizila naskok Liberce na rozdil jedine branky. Jelikoz Sparta zvitezila bez problemu nad Bohemians 2:0, dotahla se Slavia po bezbrankove remize v Olomouci za sveho vrsovickeho rivala pouze na vzdalenost jednoho bodu. (Ostatni zapasy: Drnovice-Hradec 1:0, Pribram-Ostrava 2:5, Opava-Teplice 0:2, Blsany-Synot 2:1).
Drama vyvrcholilo poslednim kolem. Dve vrcholna stretnuti probihala soucasne v Praze. Na Strahove Slavia hostila Viktorku a ve vrsovickem dolicku Bohemians Liberec. Na jare matozne hrajici Bohemians vsak meli drtivy nastup a brankami Kolare a Sirla vedli 2:0, Liberec nedal penaltu, ale v zaveru prveho polocasu se mu podarilo snizit na rozdil jedine branky Kolouskem. Jelikoz se do konce zapasu nic nezmenilo, zalezelo na vysledku utkani na Strahove, kde podprumerne hrajici Viktorka odolavala 85 minut naporu Slavie. Teprve pet minut pred koncem zapasu stridajici Kuka dokazal zblizka prekonat Pizamowskeho a Slavia vyhrala 1:0. Znamenalo to, ze Viktorka pet minut pred koncem ztratila titul, ktery pripadl Liberci a jelikoz Sparta zvitezila nad Synotem ve Starem Meste 1:0, klesla Viktorka na treti misto. Bohemians skoncili ctvrti, ale do Poharu UEFA postupuje Slavia, ktera tam jde jako vitez Ceskomoravskeho poharu. V lize se zachranily Blsany, ktere remizovaly v Hradci 1:1. Dalsi venkovsky klub Drnovice po prohre v Jablonci 0:2 sestupuje. Rovnez sestupujici tym Opava vyhral na rozloucenou v Brne 2:1. Ve zbyvajicich zapasech pak Ostrava prohrala s Olomouci 0:1 a Teplice porazily Pribram stejnym vysledkem.
Po skonceni ligove souteze zustala jeste jedna otazka, kdo zvitezi v Poharu CMFS. V semifinale porazila Slavia Ostravu 1:0 a Sparta Most 2:0. V pondeli na Strahove se tedy ocekaval zajimavy souboj Slavia zacala s obrovskou chuti a jiz po nekolika sekundach Tomas Dosek ji zajistil vedeni. V 17. minute pak stejny hrac z prave strany "anglicanem" po zemi prekonal spartanskeho brankare Cecha po druhe. O ctyri minuty pozdeji sice Novotny snizil na 1:2. V druhem polocase spalil Vachousek dve velke sance a tak se na stavu utkani nic nemenilo. Od rozdeleni federace tak Slavia vyhrala pohar po treti.¨

Ales Brezina



Navrat na hlavni stranu