Navrat na hlavni stranu

O Z N A M E N I
o dobe a miste konani voleb do Poslanecke snemovny Parlamentu CR

Velvyslanectvi CR v Ottawe a Generalni konzulat v Montrealu oznamuji podle § 15 odstavce 3 zakona c. 247/1995 Sb., o volbach do Parlamentu Ceske republiky a o zmene a doplneni nekterych dalsich zakonu, ve zneni pozdejsich predpisu (dale jen "zakon o volbach"), nasledujici:
1. Volby do Poslanecke snemovny Parlamentu CR se uskutecni dne 14. cervna 2002 od 14.00 hodin do 22.00 hodin a dne 15. cervna 2002 od 8.00 hodin do 14.00 hodin. (Podle poslednich zprav je mozne, ze cesti obcane v Kanade a na americkem kontinentu budou volit o den drive. Duvodem je casovy posun, ktery by v CR nedovoloval zverejnit vysledky voleb po uzavreni volebnich mistnosti.)
2. Mistem konani voleb ve zvlastnim volebnim okrsku c. 80 je volebni mistnost na zastupitelskem urade Ceske republiky v Ottawe, 251 Cooper St., Ottawa, Ontario, Kanada pro volice, kteri maji bydliste ve zvlastnim volebnim okrsku c. 80, t.j. v uzemnim obvodu zdejsiho zastupitelskeho uradu, kterym je provincie Ontario.
Mistem konani voleb ve zvlastnim volebnim okrsku c. 79 je volebni mistnost na Generalnim konzulate CR v Montrealu, 1305 Avenue des Pins West, Montreal, Quebec, Kanada pro volice, kteri maji bydliste ve zvlastnim volebnim okrsku c. 79, t.j. v uzemnim obvodu generalniho konzulatu, kterym je cele uzemi Kanady vyjma provincie Ontario.
3. Hlasovani bude umozneno volici, ktery ma bydliste mimo uzemi Ceske republiky, zapsanemu do zvlastniho seznamu vedeneho zdejsimi zastupitelskymi urady (§ 6 zakona o volbach).
4. Volic bude zapsan do zvlastniho seznamu volicu na zaklade jeho pisemne zadosti, dolozene originalem, popripade overenou kopii dokladu potvrzujicich jeho totoznost, statni obcanstvi Ceske republiky a bydliste v uzemnim obvodu prislusneho zastupitelskeho uradu (tj. cestovni, diplomaticky nebo sluzebni pas Ceske republiky anebo cestovni prukaz, nebo platny obcansky prukaz CR a kanadsky ridicsky prukaz nebo karta pojistence s adresou). <eth>adost o zapis do zvlastniho seznamu volicu musi byt zastupitelskemu uradu dorucena nebo predana nejpozdeji 40 dnu pred prvnim dnem voleb (§ 6 odst. 5 zakona o volbach), tj. do 5. kvetna 2002 do 16.00 hodin.
5. Hlasovani bude dale umozneno volici, ktery predlozi volicsky prukaz a prokaze svou totoznost a statni obcanstvi Ceske republiky (viz dale).
6. Volic je povinen pred hlasovanim predlozit k prokazani totoznosti a statniho obcanstvi Ceske republiky platny cestovni, diplomaticky nebo sluzebni pas Ceske republiky anebo cestovni prukaz, nebo platny obcansky prukaz (§ 19 odst. 4 zakona o volbach).
7. Volic obdrzi hlasovaci listky ve volebni mistnosti ve dnech voleb.
8. Overeni pozadovanych dokladu nechte provest u mistniho notare nebo honorarniho konzula CR.
Dalsi dulezite informace
Obcane CR, kteri se zdrzuji kratkodobe v zahranici mohou volit na ceskych zastupitelskych uradech (velvyslanectvi CR, generalni konzulaty CR, volit nelze na honorarnich konzulatech CR), pokud budou mit platny Volicsky prukaz vystaveny v miste trvaleho bydliste v CR a prokazi-li se platnym cestovnim dokladem Ceske republiky.
Obcane CR, zijici v zahranici, kteri se v dobe voleb budou zdrzovat jinde nez je jejich volebni okrsek, mohou pozadat o vystaveni Volicskeho prukazu v miste sveho bydliste (napr. Ottawa) a na zaklade Volicskeho prukazu mohou volit v jinem volebnim okrsku (napr. Washington). O Volicsky prukaz je treba pozadat prislusny zastupitelsky urad podle bydliste, a to pisemnou zadosti s overenym podpisem. Toto pisemne podani musi byt doruceno nejpozdeji 7 dni pred prvnim dnem voleb, t.j. nejpozdeji 7. cervna 2002, nebo osobne do 12. cervna 2002.
Pro usnadneni volebni registrace obcanu CR, kteri ziji v Toronte a okoli, budou pracovnici konzularniho oddeleni Velvyslanectvi CR pritomni v Toronte v sobotu dne 27 dubna 2002 v dobe od 9.30 do 16.00 hodin. Registrace volicu bude provadena na dvou mistech:
- v kancelari Ceskeho a slovenskeho sdruzeni, 740 Spadina Avenue, Toronto
- v kancelari Masarykova ustavu na Masaryktownu, 450 Scarborough Golf Club Road, Toronto
K registraci volice je treba:
- pisemna zadost o zapsani do seznamu volicu (vzor formulare je k dispozici na www.czechembassy.org, ceska verze, kapitola Volby 2002)
- original a fotokopie dokladu potvrzujiciho ceske obcanstvi (platny cestovni, diplomaticky, sluzebni pas CR nebo obcansky prukaz CR, jiny platny prukaz CR dolozeny overenim o obcanstvi CR)
- original a kopie kanadskeho dokladu s udajem o bydlisti v Kanade (ridicsky prukaz, karta zdravotniho pojisteni apod.)
Dalsi pripadne aktualni informace o volbach v zahranici budou prubezne zverejnovany na webovych strankach ministerstva zahranicnich veci CR: www.mzv.cz/volby, informace o volbach v Kanade pak na strankach ceskeho velvyslanectvi: www.mzv.cz/ottawa a generalniho konzulatu v Montrealu: www.mzv.cz/montreal
Ceske zastupitelske urady v Ottawe a Montrealu predem dekuji za pochopeni a za spolupraci ceskych obcanu a radi zodpovi Vase pripadne dotazy (kontakt pro volebni okrsek c. 80: ottawa@embassy.mzv.cz Subject: volby 2002 - kontakt pro volebni okrsek c. 79: montreal@embassy.mzv.cz Subject: volby 2002)
V Ottawe dne 28. brezna 2001
***




Navrat na hlavni stranu