Severacek prileti potesit Kanadany svym zpevem prvniho cervna na Masaryktownu
Na pozvani generalni guvernerky Kanady pani Adrienny Clarksonove pricestuje ve ctvrtek vecer 30. kvetna do Kanady detsky sbor Severacek ze severoceskeho Liberce, aby se zucastnil mezinarodniho festivalu detskych sboru "Joy of Singing within the Noise of the World", ktery bude zahajen vecernim galakoncertem v poslednim kvetnovem dnu na torontskem Nathan Phillips Square.
Tento detsky sbor, ktery byl zalozen v roce 1958 sbormistry manzeli Milanem a Jirinou Uherkovymi, ma za sebou celou radu vyznamnych uspechu. Jiz brzy po svem zalozeni zaujal spickove postaveni nejen ve sve vlasti, ale i v zahranici. Za dobu sveho trvani zpivaly deti ve dvaceti zemich Evropy, Ameriky, v Syrii a Jordansku, kde ziskaly sedmnact prvnich a ctyri druha mista. Poslednim velkym uspechem bylo prvni misto v detske kategorii a absolutni vitezstvi v mezinarodni soutezi na britskem ostrove Jersey pred dvema lety v listopadu.
Ovsem to uz hovorime o novodobe historii tohoto peveckeho telesa, ktere si svoje obecenstvo ziskalo nejen svymi umeleckymi kvalitami, ale i tim, ze zpiva v puvodnim jazyce hostujici zeme. Novodobe uspechy se dostavily jiz pod vedenim novych sbormistru, opet manzelu, Silvie a Petra Palkovych, kteri se ujali vedeni v roce 1997. Pri praci s detmi vychazeji nejen ze zkusenosti zakladatelu Severacku, ale i profesorky Svatavy Subrtove, ucitelky soucasnych sbormistru, a z prace hudebniho skladatele Miroslava Raichla, zakladatele vokalne-instrumentalniho souboru ReBelcano.
Vzhledem k tomu, ze program pobytu 28 divek a dvou chlapcu (coz je skutecne jen zlomek trisetclenneho peveckeho kolosu) v dobe nasi uzaverky nebyl jeste kompletni, dovolujeme si nase ctenare upozornit jen na nektera jejich vystoupeni: 1. cervna v 19 hod. na Masaryktownu, 2. cervna v 15 hod Koncert v Huntsville, 4. cervna ve 20 hod. koncert v North York Art Centre, 5. cervna ve 20 hod. koncert v York University, 6. cervna v 17 hod koncert v Niagara-on-the Lake, 8. cervna ve 20 hod. vystoupeni v Ottawe, 9. cervna v 16 hod. vystoupeni v ottawske Art Gallery, 10. cervna ve 20 hod. spolecny koncert s montrealskym sborem a 11. cervna o 11. hod. maji vystoupeni v montrealske katedrale. (Uplny program a podrobnejsi informace prineseme v nekterem z nasledujicich cisel nasich novin.)
Mladi pevci ve veku od trinacti do osmnacti let spolecne s hudebnim doprovodem a doprovodem svych sbormistru se vrati zpet do vlasti 13. cervna o seste vecer z Montrealu. Bezpochyby to bude na deti i dospele velky fyzicky i dusevni napor. My, co tady zijeme natrvalo, je muzeme nejen podporit vlastni ucasti na koncertech, ale i dobrovolnym prispevkem. Jejich pobyt bude castecne hrazen vydelkem za koncertovani, ale z velke casti podporou mistnich krajanu-sponzoru, jak sdelila Radka Tamchynova, Choir Representative in Canada. Vice se muzete dozvedet na tel: 1-888-219 9566 (linka 369) a 1-905-669 2280 (linka 369) pres den, navecer a pres vikend na tel.: 1-905-898 4193.
Vera Kohoutova
***

Navrat na hlavni stranu