Navrat na hlavni stranu

VOLBY DO POSLANECKE SNEMOVNY PARLAMENTU CESKE REPUBLIKY
Mili pratele, vazeni spoluobcane!
V souvislosti s blizicimi se volbami, ktere letos umozni volit i ceskym obcanum v zahranici, bychom Vam radi podali zakladni informaci o teto vyznamne udalosti.
Cesti obcane (starsi 18 let), zijici v zahranici mohou volit na zastupitelskych uradech Ceske republiky v zahranici sveho zastupce do Poslanecke snemovny Parlamentu CR a to ve dnech 14. a 15. 6. 2002. V Patek 14. 6. lze volit v dobe od 14:00 do 22:00 hod. a v sobotu dne 15. 6. od 8.00 do 14:00 hod mistniho casu v sidle zastupitelskeho uradu. Poslanecka snemovna ma 200 poslancu, kteri jsou voleni na dobu ctyr let. Pro volby se vytvari 14 volebnich kraju. Statni volebni komise urcila losem, ze volebni okrsky v zahranici byly podrazeny pod volebni kraj jihomoravsky. Jak konkretne budou volby na velvyslanectvich a konzulatech probihat? Po prichodu na zastupitelsky urad prokaze volic totoznost a statni obcanstvi, (pripadne volicsky prukaz), obdrzi hlasovaci listky a v prostoru urcenem pro upravu hlasovacich listku vlozi do uredni obalky 1 hlasovaci listek. Muze na nem zakrouzkovanim poradoveho cisla nejvyse u 2 kandidatu vyznacit, kteremu z kandidatu dava prednost. Kdo muze volit na zastupitelskem urade?
1) Cesky obcan, ktery nema trvaly pobyt na uzemi Ceske republiky. O zapis do seznamu volicu je nutne zazadat pisemne velvyslanectvi Ceske republiky na adrese v oblasti vaseho bydliste (viz priloha). O datu, od kdy bude mozne na velvyslanectvi zadat o zapis do Seznamu volicu, Vas budeme informovat pozdeji. Zatim je znamo, ze prijimani zadosti bude ukonceno 5. kvetna 2002. Zadost je treba dolozit originalem, nebo overenou fotokopii dokladu potvrzujicich totoznost, ceske statni obcanstvi a trvaly pobyt v cizine. Totoznost a ceske statni obcanstvi lze dolozit platnym cestovnim pasem a pobyt v cizine lze prokazat napr. povolenim k trvalemu pobytu v ceskem pase, danovym dokladem, ucty za telefon nebo elektrinu, nebo vypisem ze seznamu volicu, pripadne ridicskym prukazem. V den voleb volic prokaze svoji totoznost a statni obcanstvi platnym cestovnim pasem CR. V pripade, ze se rozhodnete volit v Ceske republice nebo na ceskem velvyslanectvi nebo konzulatu v jine zemi, je nutne vyzadat si od velvyslanectvi volicsky prukaz.
Zazadat o nej lze nejdrive 90 dnu pred konanim voleb, t.j. 15. 3. a nejpozdeji 7 dnu pred volbami, t.j. do 7. 6. 2002. Volicsky prukaz muze velvyslanectvi zacit vydavat nejdrive 15 dnu pred volbami, t.j. od 30. 5. 2002.
2) Obcane s trvalym pobytem v Ceske republice, kteri se prechodne zdrzuji v cizine a chteji volit na velvyslanectvi, pozadaji obecni urad v miste bydliste v CR o vydani volicskeho prukazu. Volic muze pozadat o vydani volicskeho prukazu nejdrive v den vyhlaseni voleb (jiz byly vyhlaseny) a to pisemnym podanim opatrenym overenym podpisem, dorucenym nejpozdeji do 7. 6. 2002, nebo osobne do okamziku uzavreni seznamu-t.j. max. do 2 dnu pred volbami. V zadosti dorucene pisemne je treba uvest,jakym zpusobem si obcan volicsky prukaz prevezme. Volicsky prukaz lze vydat nejdrive 30. 5. 2002 volici osobne nebo jeho zmocnenemu zastupci nebo bude volici zaslan. V den voleb volic prokaze svoji totoznost a statni obcanstvi platnym cestovnim pasem nebo obcanskym prukazem a predlozi volicsky prukaz. Obcane s volicskym prukazem nemaji povinnost zaregistrovat se na velvyslanectvi predem, z organizacnich duvodu je vsak zadouci, aby zajemci priblizne mesic pred volbami kratce telefonicky, nebo dle uvahy pisemne o svem umyslu zucastnit se voleb informovali zastupitelske urady. Je pro ne dulezite predem znat priblizny pocet volicu, aby mohli vcas zajistit dostatecne mnozstvi potrebneho materialu.
3) Obcane s trvalym pobytem ve treti zemi, kteri nemaji bydliste v CR, pokud se prokazi volicskym prukazem, vydanym velvyslanectvim CR prislusnym pro zemi jejich trvaleho pobytu. Svoji totoznost a statni obcanstvi prokazi cestovnim pasem CR. Pokud nemate platny cestovni pas Ceske republiky a radi byste volili na zastupitelskem urade, doporucujeme Vam pozadat si co nejdrive o novy cestovni pas, nebot v nekterych pripadech vyrizeni noveho pasu muze bohuzel trvat az pul roku. Dovolujeme si pri teto prilezitosti pripomenout, ze pasy vydane za doby federace, oznacene "Cesko - slovenska federativni republika", jsou jiz delsi dobu neplatne, prestoze je v nekterych vyznacena doba platnosti, presahujici soucasne datum.Informace k volbam jsou prubezne aktualizovany a jsou zverejneny na internetovych strankach ministerstva zahranicnich veci a take na portalu Ceske strany narodne socialni ­ http://www.csns.cz.

Navrat na hlavni stranu