Navrat na hlavni stranu

Filmovy festival Finale Plzen 2002
V zapadoceske metropoli probehne ve dnech 22. az 28. dubna 2002 jiz 15. rocnik festivalu ceskych filmu Finale Plzen 2002. O prizen poroty, v jejimz cele zasedne svetoznamy kameraman Miroslav Ondricek, se zde bude uchazet sestnact souteznich celovecernich filmu. Nejlepsi film ziska cenu Zlateho lednacka.
Generalnim partnerem tohoto rocniku festivalu se stala Ceska sporitelna, a. s. "Jsme radi, ze do rodiny akci podporovanych Ceskou sporitelnou pribyl i filmovy festival Finale Plzen. Zamerem sporitelny je pomahat zajimavym kulturnim projektum a mezi ne plzensky festival jiste patri," rekl Karel Machytka, reditel odboru sponzoringu Ceske sporitelny, a.s. "Velmi ocenujeme, ze se nasim partnerem stala tradicni ceska banka. Ceska kinematografie by se dnes bez sponzoru neobesla. Nasim partnerum proto patri dik, ze umozni v ramci festivalu ocenit kvalitni ceske filmy posledni doby," uvedl po podpisu smlouvy Ivan Jachim, reditel festivalu Finale Plzen 2002.
Divaci rozhodnou o Divacke cene a ve spolupraci s casopisem Cinema bude udelena cena pro Nejlepsiho herce a herecku. Do nesoutezniho programu festivalu je uz pravidelne zarazena sekce venovana jubilantum nazvana Bajecni lide s klikou. Mezi letosnimi jubilanty bude napr. Josef Skupa, Jiri Trnka, Stella Zazvorkova a Milos Forman. Milosi Formanovi, nejznamejsimu ceskemu filmovemu reziserovi, bude u prilezitosti zivotniho vyroci uvedena uplna retrospektiva jeho ceske i zahranicni tvorby.
Slavnostni zahajeni festivalu se uskutecni 22. dubna. Ukonceni spojene s vyhlasenim vysledku souteze probehne v sobotu 27. dubna. Promitat se bude ve trech projekcnich salech.
ZAKLADNI INFORMACE
Termin festivalu: 22.-28.4. 2002
Slavnostni zahajeni festivalu: 22.4. 2002
Vyhlasenim vysledku souteze: 27.4. 2002
Projekcni saly: Kino Elektra, Minikino a Zapadoceske muzeum
Vstupne a Druhy akreditaci:
Celotydenni: 22.-28.4. 2002; 900,- Kc, 45 kanadskych dolaru
Studentska, filmove kluby: 22.- 28.4. 2002; 500,- Kc. 25 $
Vikendova: 27.- 28.4. 2002 250,- Kc, 12 $.
Ceny vstupneho: Kino Elektra ­ Velky sal: 60,- Kc; 3 $, ostatni saly 50,- Kc; 2,50 $
Zahajeni prodeje akreditaci: 8.4.2002 - Dominik centrum, Dominikanska 3, Plzen - oteviraci doba: 9:00 ­ 18:00
Zahajeni prodeje vstupenek: 8.4.2002 - pokladna kina Elektra (15:00 ­ 20:00).
Mestske informacni stredisko v Plzni (9:00 ­ 18:00)
SOUTEZNI SEKCE
Do souteze je v souladu se statutem festivalu prihlaseno techto sestnact celovecernich filmu:
Archa pro Vojtu (r.: Monika Esikova- Vadasova)
Babi leto (r.: Vladimir Michalek)
Divoke vcely (r.: Bohdan Slama)
Kralovsky slib (r.: Krystof Hanzlik)
Kruh (r.:Vera Plivova-Simkova, Drahomira Kralova)
Mach, Sebestova a kouzelne sluchatko (r.:Vaclav Vorlicek)
Medvedi srdce (r.:Arvo Iho)
Nachove plachty (r.: Miroslav Janek)
Pernikova vez (r.: Milan Steindler)
Podzimni navrat (r.: George Agathonikiadis)
Radhost (r.:Tomas Doruska)
Rok dabla (r.:Petr Zelenka)
Tmavomodry svet (r.:Jan Sverak)
Unos domu (r.:Ivan Pokorny)
Vylet (r.:Alice Nellis) - Zatraceni (r.:Dan Svatek)
POROTY A CENY
a) odborna porota udeluje: - Zlateho lednacka ­ cenu pro nejlepsi film - Zvlastni oceneni - Cenu Kodak Vision pro nejlepsi filmovy debut
V cele odborne poroty zasedne svetoznamy kameraman Miroslav Ondricek.
b) Mezinarodni porota FICC/IFFS udeli Cenu Dona Quiota pro nejlepsi film
c) Studentska porota udeli Cenu pro nejlepsi film
Divaci budou moci rozhodnout o Divacke cene.
Ve spolupraci s casopisem Cinema bude udelena cena pro Nejlepsiho herce a herecku.
Oficialni partner festivalu ­ Plzensky Prazdroj, a.s. ­ udeli na zaklade hlasovani divaku Cenu Plzenskeho Prazdroje nejlepsimu ceskemu hudebnimu filmu.
NESOUTEZNI PROGRAM FESTIVALU
- Bajecni lide s klikou. Tradicni programova sekce festivalu pripominajici zivotni vyroci vyznamnych filmovych osobnosti ­ letos to bude napr. Jiri Trnka, Stella Zazvorkova, Milos Zabransky, arch. Karel Cerny, ...
- Retrospektiva Milose Formana Nejznamejsimu ceskemu filmovemu reziserovi, bude u prilezitosti zivotniho vyroci uvedena uplna retrospektiva jeho tvorby. Budou promitnuty filmy natocene v Cechach (Konkurs, Hori, ma panenko, Cerny Petr, atd.), i filmy zahranicni (napr., Amadeus, Prelet nad kukaccim hnizdem, Ragtime, Valmont).
- Kam s ni? Nase nevinna minulost aneb nevzladnute vyrovnani Sekce, ktera pripomene hranymi i dokumentarnimi filmy sedesatilete vyroci zahajeni deportaci zidovskeho obyvatelstva z Plzne. Budou promitnuty jak hrane filmy napr. Demanty noci, Obchod na korze, ..., tak dokumenty ­ napr. Do cizi naruce, Sila lidskosti ­ Nicolas Winton, Kurt Gerrons Karussel, ...
- Forum CT Predstavi nejzajimavejsi hranou i dokumentarni tvorbu vyrobenou v CT na prelomu let 2001/2002.(Cerni andele, Verni abonenti, Vune vanilky, atd.)
- Cesky hudebni film
- Skola, zaklad filmoveho zivota Prehlidka nejzajimavejsich praci studentu filmovych skol.
- Cesky dokumentarni a animovany film
- Nejbourlivejsi desetileti ceskoslovenske kinematografie Treti pokracovani dlouhodobeho cyklu letos predstavuje pet nejzajimavejsich filmu vzniklych v roce 1962 (Transport z raje, Zavrat, atd.).

Navrat na hlavni stranu