Navrat na hlavni stranu

Vernisaz
V podobne atmosfere, jakou pamatuji z nekolika vernisazi v Praze, s komornim triem, kvartetem nebo jazzovym Studiem 5 ci pozdeji S & H Quartetem, probehla 4. prosince v Seymour Art Gallery, Deep Cove, Vancouver, vernisaz obrazu a grafik Franka Jalsovskeho (42).
Dama, reprezentujici galerii, v niz se vystava kona, zcela fascinovana ve svem zahajovacim projevu rekla, ze se nepamatuje, ze by kdy sal byl temer plny uz hodinu pred oficialnim zahajenim vystavy.
Odkudsi z hlubin nasi historie, pameti a spolecne lidske zkusenosti vynoruji se predstavy Franka Jalsovskeho hovorici o obecnosti lidskeho puvodu a naseho vesmirneho urceni. Jeho prace resonuji s pusobivosti vnitrniho spojeni vsech forem existence, spojujice minulost, pritomnost a budoucnost do utvrzujiciho amalgamu konecneho spiritualniho objevovani, napsal vystizne C. Nymark, executive direktor, Malaspina Printmakers Studio, Vancouver.
Vystava nabidla navstevnikum jen zlomek bohateho dila umelce, ktery ac pomerne mlad, dosahl jiz mezinarodniho uznani, jehoz tvorba pronikla jiz uspesne do mnoha zemi Severni Ameriky, Asie a Evropy.
Vystavena dila maji filosoficky naboj, odrazeji vyvoj a zapoleni lidstva, kladou otazky o jeho dalsim vyvoji a budoucnosti.
K dokonalosti vecera prispel i kratky, ale s atmosferou dila F. Jalsovskeho vkusne sladeny program: Pianista Ivan Nagy vyjadril pusobive ve sve skladbe ono vesmirno, prostupujici vetsinou vystavenych del; Nora Linhartova precetla vhodne vybranou pasaz z Maleho prince A. de Saint-Exuperyho.
Navstevnici, inspirovani obrazy autora k zamysleni mohli se, jak se na vernisaz patri, osvezit viny a lahudkami doslova gurmanskymi.
Vsem, kdoz se na vernisazi vystavy podileli patri uznani a obdiv. Jakoby i oni byli inspirovani vysokou kvalitou a urovni praci vystavujiciho umelce.
Nepochybuji o tom, ze kulturni zivot ve Vancouveru bude v blizke budoucnosti znovu obohacen dalsi vystavou pozoruhodneho dila Franka Jalsovskeho.
V. C. - Vancouver

Douska: Vystava potrva do 6. ledna 2002. Adresa: Seymour Art Gallery, 4360 Gallant Avenue, Deep Cove, Vancouver, B. C.
***
Divadelni bal Divadla Za rohem
Ti, kdoz se snad tesili na podzimni divadelni predstaveni, ktere se tohoto roku nekonalo, byli prekvapeni programem do jiste miry univerzalnim. Tam, kde po leta vidali herce Divadla Za rohem, na jevisti, mohli se v tento vecer (24. listopadu 2001) objevit sami jako tanecni a tancici pary.
Protoze to byl bal divadelni, nebylo nouze o prekvapeni. Program sestaval z peti casti, kazda s ruznou ucasti hostu. Ti mohli si nejen zatancit, ale i v aukci ziskat nektere z rekvizit divadla vylepsene o nejeden uzitecny artikl (libru parku nebo vstupenky na pristi predstaveni DZR, kupr.)
Nechybelo ani kraticke predtanceni. V podstate ale k tanci hrala skupina slozena povetsinou ze clenu divadla (zakladem byli clenove skupiny Druha liga).
Veceru pak dominovala predni clenka divadla, vynikajici herecka a reziserka Nora Linhartova, promenena v cikanskou vestkyni. Opet projevila svuj vsestranny talent a imaginaci.
Dik ovsem plati i vsem ostatnim, kteri se na organizaci teto ponekud neobvykle, ale nadchazejicimu petadvacatemu vyroci existence divadla prihodne a dustojne akci podileli.
Neobvykle prostredi, sestavajici z prostoru pro tanec a jine mistnosti pro obcerstveni, pusobici malinko rusive, nakonec nikterak neovlivnilo zdarilost vecera.
A tak po teto male extravaganci Divadlo Za rohem se tesi na setkani se svymi divaky na jarnim predstaveni
V. C. - Vancouver
***

 

Navrat na hlavni stranu