Navrat na hlavni stranu

Vanocni pozdrav Petra Chudozilova


Temer tri roky jsme zde uverejnovali fejetony Petra Chudozilova z knihy Boj o fusekli, ktere jsme uvedli s jeho svolenim. Dnes uvadime jeho vanocni prani z lonskeho roku a protoze jsem se k nemu marne snazil do Basileje dovolat, tak tentokrat je to bez jeho svoleni a prosim ho predem za prominuti, ale zaroven mu chci podekovat ze leta minula. Doufejme, ze se brzy v nasich novinach objevi neco noveho.
Na schodech, zady k chvatajicimu davu trcela osmileta holka s rukama rozpazenyma jako Kristus Zavazela. Z hlubin metra s kosmickym hukotem vysupoval nikdy neustavajici vitr. Pevne jsme svirali balicky s vanocnimi darky. Vlasy nam ve vetru divoce vlaly. Nekomu uletel klobouk. Vypadalo to, ze se zeneme za necim, co nezadrzitelne unika. "Chci litat," reklo dite nahlas. "Jeste tadlenc!" usykl kdosi. "Ted ne," usmala se zena v cernem kabate. "Trosicku!" skemralo dite. "Tak dobre." Zena uchopila holcicku, vysoko ji zvedla a bezela dolu po schodech. Budilo to zdani, ze metrem leti andel.
Dite blazene jasalo. "Chci jezdit na panovi," pozadala holcicka, kdyz ji matka postavila na zem. "Dnes ne. Lidi spechaji," vydesila se zena. "Maminko," vykriklo dite neobvykle nalehave. Spatril jsem zmackanou mongoloidni tvaricku. Oci za silnymi brylemi. Jazyk neovladatelne se derouci z ust. Postizena! To slovo sedi. Odpiranim lasky velmi casto postihujeme prave ty, co ji potrebujou nejvic. Moje ruka se sama od sebe vnorila do kapsy. Nasla tam tabulku cokolady. "Nechci," odmitla tvrdohlave. "Chci jezdit na panovi." "Tak pojd," zekl cizi, postarsi pan. Nasedla si na nej spokojena jako na velblouda. Proklusali nastupistem.
Nevericne jsem pozoroval vlastni ruku. Kdo ji zmocnil, aby rozdavala cokoladu, urcenou pro nekoho uplne jineho? Prijeli ke mne. Pan dokonce rytmicky pomlaskaval, aby napodobil klusajici kopyta.
"Chci cokoladu," rekla konecne. Oci za silnymi skly se trpytily nejmin tak krasne jako ozdoby na vanocnim stromku. Vsechny najednou nas pohladila neviditelna ruka lasky. Bali jsme se podivat jeden na druheho. Prifrcel vlak. Nahrnuli jsme se do vagonu a smisili s obycejnymi lidmi.
Petr Chudozilov

 

Navrat na hlavni stranu